PolitikaPreporučeno

Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Ukrajinska bojna Azov, koja je ususret ratu u medijima glavne struje naširoko prepoznata kao neonacistička (reference), u subotu je objavila videozapis u kojem žene i djeca očajnički mole slobodu i govore kako im nestaje hrane.

Vojnici u zapisu civilima donose obroke, nakon čega mlada žena s djetetom u ruci govori: “Mi uistinu želimo ići kući.”

>>>Meta privremeno dopušta pozive na nasilje protiv Rusa, hvalu ukrajinskih neonacista

Jedan od dječaka, također sa žudnjom, govori kako želi vidjeti sunce nakon što je u podzemlju željezare proveo dva mjeseca. “Želim vidjeti sunce jer je ovdje tako tamno, ne kao vani. Kad naše kuće budu ponovne izgrađene mi možemo živjeti u miru. Pustite Ukrajinu da pobjedi jer je Ukrajina naš rodni dom.”

Video bilježi i žene u radnim odorama Azovstala, Reuters javlja da je na temelju arhivskih fotografija potvrdio njihovu autentičnost. Jedna od njih kaže da se u podzemlju skriva od 27. veljače, samo tri dana nakon početka ruske invazije. “Mi smo rodbina radnika i ovo se u vrijeme kad smo tu stigli činilo kao najsigurnije mjesto, bilo je to kad se naša kuća našla pod vatrom i postala neuseljiva,” rekla je.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Ukrajina je neonaciste iz Azova, bojne formirane u 2014. godini čije je aktivnosti u oblastima sa stanovništvom ruskog porijekla predsjednik Vladimir Putin naveo kao jedan od povoda za “specijalnu vojnu operaciju”, po početku rata inkorporirala u svoju Nacionalnu gardu, njezini su pripadnici odigrali i još igraju značajnu ulogu u obrani Mariupolja.

Žena s djetetom u rukama govori u podzemlju čeličane koja slovi kao zadnja crta obrane Mariupolja. Scena preuzeta iz videozapisa koji je 18. travnja podijelio bataljon Azov; Handout via Reuters

Grabancijaš bilježi da je videozapis uočljivo propagande prirode. Rusija je u petak neonaciste u Azovstalu pozvala da žene i djecu puste na slobodu (više).

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

“Nacisti ignoriraju naše zahtjeve da žene i djecu koja su navodno s njima puste da slobodno otputuju u bilo kojem smjeru,” reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Djeca čavrljaju dok se sklanjaju usred ruske invazije na Ukrajinu u bunkeru za koji neonacistička bojna Azov tvrdi da se nalazi u čeličani Azovstal u Mariupolju; Handout via Reuters

Reuters u izvještaju ističe da nije mogao neovisno provjeriti gdje je i kada snimljen video. Jedna od osoba čiji se glas čuje u zapisu spominje 21. travnja, dok potpisi pod slikama sugeriraju 18. travnja.

>>>Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’

Ukrajinske vlasti tvrde da je u podzemlju čeličane više od 1,000 civila. Čiji su oni taoci u aktualnom trenutku odvagnite sami.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] aktera s bojišnice u Ukrajini. Napad je uslijedio po objavi članka koji ukazuje na kontekst nacističke talačke krize u željezari Azovstal u mučeničkom ukrajinskom gradu […]

  2. […] je nakon osvrta u kojem je podcrtao da su civili u Azovstalu zapravo taoci ukrajinskih ultranacionalista iskusio snažan kibernetički napad i postao dionikom Projekta […]

  3. […] >>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VID… […]

  4. […] >>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VID… […]

  5. […] je nakon osvrta u kojem je podcrtao da su civili u Azovstalu zapravo taoci ukrajinskih ultranacionalista iskusio snažan kibernetički napad i postao dionikom Projekta […]

Comments are closed.