PolitikaPreporučeno

Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’

Ruske i ukrajinske snage u nedjelju su nastavile bitku za Mariupolj, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij opsadu je nazvao “užasom koji će se pamtiti u stoljećima koja dolaze.”

Mariupolj trpi najžešće bombardiranje u dosadašnjem tijeku ruske “vojne operacije”, procjenjuje se da je u gradu trenutačno zatočeno između 350 i 400 tisuća civila suočenih s nestašicama hrane, vode i električne energije.

Grad je od izrazitog strateškog značaja za Rusiju jer bi njegovo osvajanje osiguralo kopneni koridor između poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini i olakšala razmještanje ruskih pojačanja.

>>>Uspostavljen strateški koridor između Krima i Donbasa | RIA

Gradsko vijeće u subotu je u poznim satima na Telegramu objavilo da je u posljednjih tjedan dana nekoliko tisuća stanovnika silom “deportirano” u Rusiju. Ruske izvještajne agencije i mediji navode da su iz grada “evakuirane” stotine izbjeglica.

“Relativni mir”

Ukrajina i zapadnjački izvori navode da su ruske kopnene snage u posljednjem tjednu zabilježile slab napredak, njihov je trenutačni fokus široko i neumoljivo korištenje artiljerije i raketnih udara.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič u nedjelju je ocijenio da su prijašnja 24 sata donijela relativni mir. “Praktički nema raketnih udara na (ukrajinske) gradove,” linije bojišnice “praktički su zamrznute,” rekao je.

Gradsko vijeće Mariupolja istovremeno navodi da su ruske snage u subotu bombardirale školu za umjetnost u koju se sklonilo 400 stanovnika, broj žrtava još je nepoznat.

>>>Razaranje, iscrpljivanje, osvajanje: bitka za Mariupolj evocira Grozni | VIDEO

Reuters postojano naglašava da je tvrdnje o napadima na civile, koje Rusija postojano osporava, nemoguće neovisno provjeriti.

Zelenskij je rekao da je opsada Mariupolja ratni zločin. “Napraviti ovo miroljubivom gradu… to je užas koji će se pamtiti u stoljećima koja dolaze,” rekao je u videozapisu podijeljenom u kasnovečernjim satima subote. On je ponovio da su mirovni pregovori nužni, iako “nisu laki niti ugodni”.

“Što oni ovdje rade?”

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava sa subotom procjenjuje da su u dosadašnjem tijeku rata ubijena najmanje 902 civila uz napomenu da je istinski danak izgledno puno veći. Ukrajinski tužitelji navode da je među stradalima 112 djece.

>>>Papa Franjo: u ima Boga zaustavite masakr!

“Želim da rat završi, želim da oni (ruske snage) napuste Ukrajinu u miru,” rekla je za Reuters 87-godišnja Margarita Morozova koja je tijekom Drugog svjetskog rata preživjela nacističku opsadu Lenjingrada i posljednjih 60 godina života prebiva u istočnoukrajinskom gradu Harkivu. “Ukrajina je neovisna zemlja. Što oni ovdje rade?” pitala je.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju izvještava da su u posljednja 24 sata na bojišnici korištene krstareće rakete s brodova u Crnom i Kaspijskom moru, s Krima su prvi put u dosadašnjem tijeku rata ispaljeni i moćni nadzvučni projektili.

>>>Prvo bojno korištenje ruske nadzvučne rakete ‘Bodež’ | rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin govori da je cilj “specijalna operacije” razoružavanje Ukrajine i iskorjenjivanje opasnih nacionalista. Zapadne nacije drže da je riječ o agresiji temeljenoj na izboru zbog čega su Moskvi nametnule sijaset sankcija.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’ 20/03/2022 […]

  2. […] Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’ 20/03/2022 […]

  3. […] Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’ 20/03/2022 […]

  4. […] >>>Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’ […]

Comments are closed.