PolitikaPreporučeno

Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti

Ukrajinski borci u podzemlju goleme čeličane Azovstal u mučeničkom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju koji su opetovano odbili pozive na predaju u nedjelju su zavjetovali otpor do smrti.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

“Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bi odbili ruske okupatore,” najavio je tijekom online konferencije kapetan Svjetoslav Palamar, zapovjednik nacističke ukrajinske bojne Azov.

“Nemamo mnogo vremena, mi se nalazimo pod intenzivnim granatiranjem,” rekao je preklinjući međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika čije je zbrinjavanje zavjetovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Njegov suborac, Ilija Samoljenko, u svojem je obraćanu izjavio da pripadnici bojne još uvijek imaju oružja, streljiva i vode.

>>>Rusija optužila Izrael za podršku neonacista u Ukrajini

“Možemo umrijeti svakog trenutka… Naša je poruka nemojte uzaludno potrošiti naše napore,” rekao je prema citatu Reutersa, pa ukrajinsku vladu pozvao na nastavak otpora umjesto ufanja da bi se Rusija mogla pacificirati kroz pregovore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je u kasnovečernjem obraćanju javnosti naveo da je iz podzemlja Azovstala evakuirano više od 300 civila i da su vlasti sada fokusirane na spašavanje ranjenih i liječnika.

Palamar nije mogao potvrditi evakuaciju svih civila jer njegovi suborci nisu mogli provjeriti sve dijelove granatiranih ili urušenih područja.

Kontekst

Bojna Azov je ususret ratu u Ukrajini naširoko prihvaćena kao nacistička u medijima glavne struje i njezini pripadnici nisu skrivali svoje ideološke sklonosti i svrstavanja.

Bojna je integrirana u ukrajinsku Nacionalnu gardu nakon čega su pojedini izvori, uključujući one koji su naširoko i detaljno izvještavali o usponu nacizma u Ukrajini, odlučili samocenzurirati i/ili izostavljati povijesni kontekst.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Propitivanja ili pravdanja bojne i ideologije na kojoj je utemeljena osobito su naglašeni u kontekstu propagandnog rata, ususret i nakon početka invazije.

>>>Meta privremeno dopušta pozive na nasilje protiv Rusa, hvalu ukrajinskih neonacista

“Denacifikacija”, demilitarizacija i zaštita stanovništva s ruskim porijeklom ključni su povodi za rusku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političkog krila Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkivu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Činjenična točnost, nepristranost

Grabancijaš razumije moralne i etičke dimenzije i dileme koje izaziva sukob u Ukrajini no naše uredničke smjernice i vrijednosti imaju primogenituru nad osobnim gledištima dok inzistiraju na nepristranosti i činjeničnoj točnosti.

>>>‘Ukrajinski nacisti i plaćenici sigurno blokirani’ u mariupoljskoj čeličani: Rusija

Grabancijaš je nakon osvrta u kojem je podcrtao da su civili u Azovstalu zapravo taoci ukrajinskih ultranacionalista iskusio snažan kibernetički napad i postao dionikom Projekta štit.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] na istoku Ukrajine kažu da je iz kruga čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta ukrajinske nacističke bojne Azov, u posljednja 24 sata evakuirano ukupno 408 civila, uključujući 65 […]

  2. […] >>>Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti […]

  3. […] 21. travnja: nakon gotovo dvomjesečne, razarajuće, potresne i neumoljive opsade, Putin proglašava “oslobođenje” Mariupolja, no stotine ukrajinskih nacista u podzemlju kolosalne čeličane Azovstal zavjetuje nastavak otpora (više). […]

Comments are closed.