PolitikaPreporučeno

Eklipsa ukrajinskih nacista u Azovstalu

Pripadnici ukrajinske nacističke bojne Azov uhvaćeni u podzemlju velike mariupoljske čeličane Azovstal u ponedjeljak su rekli da će ispuniti zapovijed o spašavanju života i signalizirali da se dugotrajna i mučna opsada bliži kraju.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Borba za Azovstal u pojedinim je zapadnjačkim medijima predstavljena kao simbol ukrajinskog otpora, dok u Rusiji, čiji su izvori zabranjeni ili cenzurirani u Europskoj uniji, slovi za primjer “denacifikacije” Ukrajine koju je predsjednik Vladimir Putin deklarirao kao jedan od povoda za svoju “specijalnu vojnu operaciju”.

“Kako bi spasio živote, čitav mariupoljski garnizon primjenjuje odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda,” napisali su iz bojne Azov u objavi na društvenim mrežama.

>>>Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti

“Glavna stvar koju treba shvatiti svi su rizici, postoji li plan B, jeste li potpuno predani tom planu koji nam mora dozvoliti ispunjenje dodijeljenih zadaća i očuvanja života i zdravlja osoblja?” napisao je jedan od zapovjednika postrojbe, Denis Prokopenko.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

“Ovo je najviša razina nadzora nad postrojbama. Tim više kada vašu odluku potvrdi najviše vojno zapovjedništvo.”

Bojna nije navela kakvu akciju namjerava poduzeti, no video je objavljen nekoliko sati nakon što je Rusija izvijestila o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika u medicinsku ustanovu u ukrajinskom gradu Novoazovsk koji je pod njezinom upravom.

Kontekst

Ukrajina tvrdi da je u Mariupolju, gdje je prije rata prebivalo više od 400,000 ljudi, tijekom višemjesečne opsade poginulo na desetke tisuća civila, grad je pretvoren u mučeničku ruinu.

>>>Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’

Zadnji branitelji iz bojne Azov otpor su pružali iz gradske luke i podzemlja Azovstala, jedne od najvećih europskih čeličana u kojoj se s njima skrivao i velik broj civila.

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

“Postignut je sporazum o izvlačenju ranjenih,” reklo je rusko ministarstvo obrane u izjavi za javnost. “Otvoren je humanitarni koridor kroz koji će ranjeni ukrajinski vojnici biti odvedeni u liječničku ustanovu u Novoazovsku.”

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar, prije je za ukrajinsku televiziju odbila ponuditi pojedinosti o sporazumu koji je omogućio zbrinjavanje ranjenika. “Svaka informacija može naštetiti postupku koji se odvija … dok on traje mi ne možemo reći što se sada odvija.”

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Ruski predsjednik Vladimir Putin borce u Azostavu osobno je i opetovano pozivao na predaju uz zavjet da će se prema njima odnositi sa štovanjem i pružiti liječničku skrb za ranjene.

>>>Putin opozvao juriš, zatražio hermetičko zatvaranje Azovstala | Bitka za Mariupolj

Grabancijaš razumije zaziranje pojedinih medija u designaciji i izvještavanju o nacističkoj bojni ali je njegov rad strogo uvjetovan uredničkim vrijednostima i smjernicama, uključujući činjeničnu točnost.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političkog krila Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkivu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima