PolitikaPreporučeno

Putin opozvao juriš, zatražio hermetičko zatvaranje Azovstala | Bitka za Mariupolj

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je ruskoj vojsci naredio da otkaže planove za osvajanje industrijskog postrojenja i čeličane Azovstal u luci ukrajinskog grada Mariupolja.

Putin je ministru obrane Sergeju Šojguu naložio da područje hermetički zatvori.

>>>Bitka za Mariupolj (tag)

Ministar je prije procijenio da se u mreži tunela ispod željezare skriva više od 2,000 ukrajinskih boraca, uključujući ultranacionaliste i naciste iz zloglasne bojne Azov.

“Smatram da je predloženi juriš na industrijsku zonu nepotreban,” rekao je predsjednik tijekom sastanka koji je emitiran na televiziji. “Naređujem vam da ga otkažete.”

Putin je dodao da je odluka motivirana željom da sačuva živote ruskih vojnika.

>>>Putin o opsadi Mariupolja: jedini je scenarij kapitulacija

“Nema potrebe da se spušta u te katakombe i puže podzemljem kroz ta industrijska postrojenja. Blokirajte to industrijsko područje tako da kroz njega ne može proći ni muha.”

Predsjednik je ponovio poziv na predaju, uz zavjet ukrajinskim borcima koji još nisu kapitulirali da će se Rusija prema njima odnositi sa štovanjem i pružiti liječničku skrb za ranjene.

>>>Čečeni osvojili mariupoljsku luku, predalo se više od 1,000 ukrajinskih marinaca: Kadirov

Ramzan Kadirov, jedan od najodanijih Putinovih ratnika, prekaljen u Čečeniji, u utorak je sugerirao spremnost za ulazak u katakombe. “Prije ručka, ili nakon ručka, Azovstal će biti u potpunosti pod kontrolom snaga Ruske Federacije,” rekao je.

Rusija je 24. veljače započela “specijalnu vojnu operaciju” uz obrazloženje da želi umanjiti vojne sposobnosti svojeg južnog susjeda, zaštiti stanovništvo ruskog porijekla i iskorijeniti opasne nacionaliste.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Zapad drži da je riječ o imperijalističkom pohodu na koji je odgovorio izrazito širokim sankcijama zbog kojih trpi rastuću gospodarsku štetu.

>>>Papa Franjo promišlja o ‘Uskrsu rata’

Mariupolj je od velikog strateškog značaja za istočnu bojišnicu jer njegovo osvajanje otvara kopneni koridor između poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini i dviju oblasti na sjeveroistoku Ukrajine čiju je neovisnost Putin prepoznao neposredno prije invazije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Putin opozvao juriš, zatražio hermetičko zatvaranje Azovstala | Bitka za Mariupo… 21/04/2022 […]

  2. […] osvojeni. Predsjednik Vladimir Putin njegovo je oslobođenje proglasio u četvrtak i vojnicima naredio da odustanu od proboja u čeličanu Azovstal u kojoj su bez izlaza zatočene još stotine ukrajinskih […]

  3. […] rekao je preklinjući međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika čije je zbrinjavanje zavjetovao ruski predsjednik Vladimir […]

  4. […] U stradalničkoj južnoj luci Mariupolj koja je pretrpjela najveće razaranje od početka rata, nacistički je kapetan pozvao na evakuaciju ranjenih drugova iz bojne Azov koja je opetovano odbila pozive ruskih vojnih dužnosnika, uključujući predsjednika Putina, na predaju uz garanciju štovanja i liječničke skrbi. […]

  5. […] >>>Putin opozvao juriš, zatražio hermetičko zatvaranje Azovstala | Bitka za Mariupolj […]

Comments are closed.