PolitikaPreporučeno

Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom, Ukrajinci pozvani u skloništa | VIDEO

Ukrajina je svoje građane pozvala na osobit oprez, posluh sirena za uzbunu i traženje skloništa uslijed zabrinutosti da bi Rusija nacionalni Dan pobjede nad nacizmom mogla označiti novim udarima i ofenzivama na istočnoj bojišnici.

Više od 10 tjedana nakon 24. veljače i početka “specijalne vojne operacije”, predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je predsjedao predstavom goleme oružane sile i vojnicima rekao da se bore za sigurnost domovine.

>>>Nebom iznad Katedrale sv. Vasilija Blaženog letjet će kolos ‘usuda’ | Dan pobjede u Rusiji

On je ponudio još jedan casus belli, rekavši da je intervencija u Ukrajini nužna jer se Zapad “pripremao za invaziju naše zemlje, uključujući Krim”. Nije naveo dokaze za novu tvrdnju, njegov je prvotni proglas rata kao cilj operacija deklarirao “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine i zaštitu stanovništva s ruskim porijeklom u oblastima čiju je neovisnost prepoznao neposredno prije rata.

Poziv na oprez

“Danas ne znamo što možemo očekivati od neprijatelja, koje bi užasne stvari mogao počiniti, stoga vas molim da na ulice izlazite što je manje moguće, ostanite u skloništima,” upozorio je Sergej Gadai, guverner ukrajinske oblasti Luhansk.

>>>Rusija osvojila Popasni | rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prije je potvrdio smrt desetaka osoba u ruskom bombardiranju škole u Bjelogorici (Bilohorivka) na istoku Ukrajine.

“Kao rezultat udara na Bjelogoricu u regiji Luhanska, oko 60 ljudi je ubijeno, civila, koji su se jednostavno sakrili u školi, sklonili od granatiranja,” rekao je Zelenskij u subotu u kasnovečernjem obraćanju javnosti.

Gadai je naveo da se u školu sklonilo oko 90 ljudi, reakcija Moskve je izostala.

U stradalničkoj južnoj luci Mariupolj koja je pretrpjela najveće razaranje od početka rata, nacistički je kapetan pozvao na evakuaciju ranjenih drugova iz bojne Azov koja je opetovano odbila pozive ruskih vojnih dužnosnika, uključujući predsjednika Putina, na predaju uz garanciju štovanja i liječničke skrbi.

>>>Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti

“Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bi odbili ruske okupatore,” najavio je tijekom online konferencije Svjetoslav Palamar.

Zavjet pobjede

Zelenski je rekao da će njegova zemlja pobijediti Rusiji uz očuvanje teritorijalnog integriteta.

“Nema osvajača koji može vladati našim slobodnim ljudima. Prije ili kasnije mi ćemo pobijediti,” rekao je u pisanoj izjavi povodom obilježavanja pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Zamjenik ruskog premijera, Juri Borisov, ususret paradi je izjavio da Rusija razvija nove generacije nadzvučnih raketa i posjeduje dovoljno visokopreciznih projektila i municije za ispunjenje zadaća svojih oružanih snaga.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

Ruski je general otvoreno rekao da Rusija kroji granice Novorusije koje uključuju čitav istok Ukrajine i podrazumijevaju kontrolu nad ukrajinskom obalom Crnog mora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (4)

  1. […] Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom, Ukrajinci pozvani u skloništa | VIDEO 09/05/2022 […]

  2. […] Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom, Ukrajinci pozvani u skloništa | VIDEO 09/05/2022 […]

  3. […] Rusija je rekla da su ukrajinske snage otok pokušale osloboditi 8. svibnja, ususret proslavi ruskog Dana pobjede nad nacizmom. […]

  4. […] 9. svibnja: ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je proslavio Dan pobjede nad nacizmom i predsjedao predstavom goleme oružane sile. Vojnicima je rekao da se bore za sigurnost domovine (više). […]

Comments are closed.