PolitikaPreporučeno

Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Rusko ministarstvo obrane u utorak je izvijestilo da su odbijeni ukrajinski napori za ponovno osvajanje Zmijskog otoka u Crnom moru i da je ukrajinska strana pritom pretrpjela teške gubitke u ljudstvu, brodovlju i zrakoplovima.

Reuters ističe da nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič prije je u utorak rekao da Ukrajina ne pokušava ponovno zauzeti otok i da ga nastavlja udarati iz daljine.

Kontekst

“Herojska” pogibija branitelja Zmijskog otoka izvan teritorija Europske unije u kojoj su zabranjeni ruski izvori vijesti slovi kao simbol ukrajinske ratne propagande.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Ukrajina je nakon njegova pada plasirala herojsku priču o junačkoj smrti 13 članova obalne straže od kojih je jedan ruskim okupatorima na ratnom brodu navodno rekao “jebite se”. Vijest i citat bili su “udarni” širom svijeta.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelneskij potom je stražare proglasio herojima te ih “posthumno” odlikovao za junaštvo o čemu se pisalo naširoko, dramatično i tragično.

Povijesni, legendarni primjer ratne, ukrajinske propaganda

Maleni je broj zapadnjačkih medija ispravio netočne navode iako su Ukrajinci 1. ožujka teške volje i uz otezanja potvrdili ruske navode.

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Štoviše, inicijalna priča ostala je “istinita” za dobar dio zapadnjačke publike jer su ispravci netočnih navoda velikim dijelom izostali ilustrirajući stvaranje mitova i legendi u realnom vremenu i podcrtavajući silinu cenzure i ratne propagande.

Navedeno je osobito točno na teritoriju Europske unije na kojem su ruski mediji zabranjeni pa je propaganda koja se plasira publici jednostrana.

>>>Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u Kijevu

Inače, o svojoj su smrti progovorili i “živi mrtvi” ukrajinski stražari kojima pogrebi i pompa povezana s njihovim “junaštvom i pogibijom” nije bila osobito zabavna.

>>>Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru’ u Buči

“Vidio sam kako nas žive ‘pokapaju’, onda su nas odlikovali njihovim medaljama, posthumno. Mi ne želimo vaše krvave medalje. Nemam riječi… i što se tiče naše vlade, recimo samo da su oni loši ljudi,” rekao je nakon što je njegov život iskorišten za propagandu zapovjednik minobacačke jedinice, Aleksandar Molotokov.

Rusija je rekla da su ukrajinske snage otok pokušale osloboditi 8. svibnja, ususret proslavi ruskog Dana pobjede nad nacizmom.

>>>Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti

“Avantura je završila katastrofom za Ukrajinu,” rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VID… […]

  2. […] Neovisna provjera činjenica ukazuje da su brojni navodi Ukrajine i njezinih saveznika lako uočljiva ratna propaganda, što uključuje prijeporne izvještaje o namjernim napadima na civile ili ukrajinskom herojstvu, uključujući znameniti slučaj živih-neživih ukrajinskih heroja sa Zmijskog otoka. […]

Comments are closed.