PolitikaPreporučeno

Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru’ u Buči

Masakr u Buči nakon inicijalnog vizualnog i moralnog šoka nailazi na veliko propitivanje korisnika društvenih mreža.

>>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Buča

Rusija je u ponedjeljak i utorak zapise i izvještaje zapadnjačkih medija i izjave zapadnjačkih dužnosnika nastavila nazivati propagandnom čiji je cilj diskreditacija i nametanje novih sankcija.

>>>Svijet užasnut ubojstvima civila u Buči; Rusija: jasno je tko je ‘naredio’ priču | rat u Ukrajini

“Ovo su krivotvorine sazrjele u ciničnoj imaginaciji ukrajinske propagande … One su izmišljene za goleme količine novca,” rekao je u utorak Dmitrij Medvjedev, bivši ruski premijer i predsjednik koji slovi kao jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina.

Tvrdnju da su fotografije i videozapisi mrtvih tijela namješteni u posljednjim je danima opetovano iznosio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, on je u ponedjeljak za agenciju TASS rekao da je “lažirani napad” osmišljen na Zapadu sa svrhom da ocrni Rusiju.

Tijela tjednima ostavljena da trunu na ulicama?

Pomutnju i sumnju u autentičnost zapisa i svjedočanstava unose brojni izvještaji i detalji. Primjerice, New York Times je u utorak objavio satelitske fotografije američke privatne kompanije Maxar koje sugeriraju da su pojedina tijela na ulicama grada počivala tjednima.

>>>Kremlj proučava, Kijev propituje vjerodostojnost zapisa mučenja ruskih ratnih zarobljenika

Iz slika, za koje agencija Reuters prilikom objava uvijek ističe da se ne mogu neovisno provjeriti, nije razvidno je li riječ o civilima ili vojnicima, no NYT navodi da su pojedine fotografije datirane 11. ožujka, što znači da su tijela ubijenih na ulicama nepomično ležala najmanje dvadeset dana.

Grabancijaš bilježi detalj iz izvještaja Reutersa čiji su reporteri 3. travnja dobili pristup Buči i koji kroz opažanja svjedoče da su pojedina tijela izgledala kao da su beživotna danima ili tjednima. Nejasno je zašto bi netko svoje najmilije ili bližnje ostavio u stanju raspadanja tako drugo vremena i/ili po povlačenju ruskih snaga.

Trend

Pregled stotina objava na Twitteru povezanih s upitom “Bucha staged” (engl. Buča namještena) koji je u trendu od nedjelje, u utorak sugerira snažan dualizam u percepciji zločina i vizualnih dokaza, no već je na prvi pogled jasno da je broj korisnika te društvene mreže koji propituju autentičnost i istinitost ukrajinskih tvrdnji iznenađujuće, ili, ako preferirate, šokantno velik.

Nacionalna policija Ukrajine 2. je travnja objavila jedan od videozapisa koji izazivaju prijepor na društvenim mrežama jer u njemu nema vizualnih bilješki o zločinima nad civilima

Pojedini se navodi mogu s lakoćom neovisno provjeriti, primjerice, dio komentatora naklonjenih Rusiji ističe da su ruske snage Buču napustile 30. ožujka dok su se mučne fotografije i zapisi pojavili četiri dana kasnije po dolasku ukrajinske vojske i medija. S druge strane, BBC bilježi da su vodeće izvještajne agencije, uključujući AFP, o stradanju civila i beživotnim tijelima u Buči izvijestile 1. i 2. travnja.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

Sumnju skeptika potpiruje i videoporuka gradonačelnika Buče Anatolija Fedoruka koji je 1. travnja u vidljivo dobrom raspoloženju rekao da su se ruske snage povukle. Brojni komentatori ističu da inicijalna izjava i reakcija ne odgovaraju njegovim kasnijim tvrdnjama o masakru.

Za pojedine komentatore i analitičare prijeporna je i vijest o 14 metara dugačkoj masovnoj grobnici u dvorištu bučanske crkve za koju Maxar tvrdi da je okinuta 31. ožujka, a agencijama na raspolaganje stavljena 3. travnja, četiri dana po povlačenju ruskih snaga.

Britanija priječi sazivanje Vijeća sigurnosti

Rusija traži izvanrednu sjednicu Ujedinjeni naroda na kojoj želi predstaviti dokaze da je masakr rezultat ukrajinske i zapadnjačke propagande, no sazivanje priječi Britanija koja trenutačno predsjeda Vijećem sigurnosti.

>>>Rusi ostavili pustoš i paklene naprave, krenuli na istok – u Kijevu osmijeh i zdravica

Grabancijaš podsjeća na naše uredničke vrijednosti i smjernice te napominje da su gledišta i prijepori zabilježeni u tekstu preneseni kao svjedočanstva trenutka.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (7)

  1. […] Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru&… 05/04/2022 […]

  2. […] Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru&… 05/04/2022 […]

  3. […] Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru&… 05/04/2022 […]

  4. […] Ruska artiljerija u srijedu je nastavila udarati ukrajinske gradove, dok je ukrajinski predsjednik pozvao Zapad na odlučnost u uvođenju novih sankcija u odgovoru na navodna masovna ubojstva civila koja su od političara naširoko prihvaćena kao ratni zločini iako neuobičajeno velik broj korisnika društvenih mreža dvoji i propituje zbilju. […]

  5. […] ulicama ili mjestima smaknuća naizgled počivala tjednima. Navedene i druge informacije, zajedno s neuobičajeno snažnim propitivanjem zbilje na društvenim mrežama rezultirale su dodatnim provjerama i utvrđivanjima […]

  6. […] Autentičnost različitih svjedočanstava i zapisa naširoko se propituje na društvenim mrežama. […]

Comments are closed.