PolitikaPreporučeno

Blinken tvrdi da su zvjerstva u Buči hotimična kampanja ruske vojske

Američki državni tajnik Antony Blinken; Foto: Cameron Smith/White House

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je rekao da ubojstva civila u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumični zločini odmetničkih pojedinaca ili vojnih jedinca već namjerna ruska kampanja činjenja zvjerstava.

Tajnik nije ponudio dokaze za svoje navode, napominje Reuters.

>>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Buča

“Ono što smo vidjeli u Buči nisu nasumična djela odmetničkih jedinica,” rekao je tajnik novinarima ususret odlasku na sastanak ministara zemalja članica Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO) u Bruxellsu. “To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja i činjenja zvjerstava. Izvještaji su više nego pouzdani, dokazi su tamo da ih svijet može vidjeti.”

Informacijski rat, sankcije

Rusija, koja je u Ukrajini 24. veljače pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” demilitarizacije i “denacifikacije” svojeg susjeda, poriče da su njezine snage ciljale civile i tvrdi da su izvještaji i zapisi iz Buče “čudovišna patvorina” Zapada čiji je cilj ocrnjivanje i diskreditacija.

Mediji su u posljednjim danima preplavljeni izrazito mučnim fotografijama i zapisima iz Buče, uključujući navodnu masovnu grobnicu u dvorištu crkve i leševe u različitim stupnjevima raspadanja posute ulicama.

>>>Svijet užasnut ubojstvima civila u Buči; Rusija: jasno je tko je ‘naredio’ priču | rat u Ukrajini

Izvješća su galvanizirala Zapad i rezultirala širenjem sankcija protiv Rusije, uključujući odluku Europske unije na žrtvu i samoranjavanje kroz zabranu uvoza pojedinih energenata u trenutku kad inflacija na tržištima slabi potrošačku moć širom bloka.

Propitivanje zbilje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je rekao da je u Buči ubijeno najmanje 300 civila i iznio očekivanja da će vlasti u dolazećim danima pronaći još mrtvih u drugim područjima u predgrađima Kijeva koja su kontrolirali Rusi.

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je informacije o ubojstvima civila deklarirala ratnim zločinima za koje je izravno optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina i zatražila suđenje.

>>>Mestola: napad na Ukrajinu treba pretvoriti u ‘najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila’

Unatoč tvrdnjama zapadnjačkih dužnosnika na društvenim je mrežama nakon inicijalnog šoka vidljivo veliko nepovjerenje u pojedine interpretacije i/ili u autentičnost javno predstavljenih dokaza.

Pratite nas na Google vijestima