PolitikaPreporučeno

‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Buča

Ukrajina je u subotu preuzela kontrolu nad više od 30 sela i gradova u okolici Kijeva nakon što su područje napustile ruske trupe, izgledno kako bi stegnule obruč oko lučkog grada Mariupolja i uspostavile kopneni koridor između poluotoka Krima i separatističkih oblasti čiju je neovisnost neposredno prije invazije priznao ruski predsjednik Vladimir Putin.

>>>Svijet užasnut ubojstvima civila u Buči; Rusija: jasno je tko je ‘naredio’ priču | rat u Ukrajini

Reuters i druge agencije javljaju da je povlačenje otkrilo mučne i uznemirujuće scene u predgrađima. U izvještajima se ističe tragedija u seoskom gradiću Buča gdje su beživotna tijela ubijenih civila u subotu, tri dana nakon povlačenja ruske vojske, još uvijek ležala na ulicama.

Video sadrži uznemirujući sadržaj, proslijedite s pažnjom

“Zadah smrti”

Reporteri kažu da se u “hladnom i vlažnom zraku još može namirisati eksploziv i zadah smrti.”

>>>Rusi ostavili pustoš i paklene naprave, krenuli na istok – u Kijevu osmijeh i zdravica

Lice šezdesetšestogodišnjeg Vasilija izobličilo se od bola dok je gledao tijela više od deset mrtvih civila kako leže uz cestu ispred njegove kuće. S njegove lijeve strane uz živicu je ležao muškarac pored svojeg bicikla, lice mu je požutjelo a oči upale. Drugi je stradalnik ležao posred ceste, nekoliko metara od svoje kuće. Vasilij je rekao da je to kum njegova sina, životni prijatelj.

Video sadrži uznemirujući sadržaj, proslijedite s pažnjom

Izvještaji govore da nepokopani u Buči nisu u uniformama, to su bili civili koje je smrt snašla s vrećicama u ukočenim rukama. Pojedina su tijela očito ležala danima, ako ne i tjednima.

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

“Kopilad!” rekao je Vasilij sa suzama gnjeva. “Žao mi je. Tenk iza mene je pucao. Psi!” nastavio je nesuvislo u boli. “U podrumu smo sjedili dva tjedna. Bilo je hrane, ali ne i svjetla, grijanja. Vodu smo grijali svijećama … spavali u čizmama od filca.”

Video sadrži uznemirujući sadržaj, proslijedite s pažnjom

Otvoreni grobovi

Reporteri Reutersa koji su od lokalnih vlasti dobili dozvolu pristupa, kroz gradić su šetali u pratnji policije. Cestom uz koju su položena mrtva tijela kotrljala su se ukrajinska oklopna vozila.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Gradonačelnik Anatolij Fedoruk kaže da je ubijeno više od 300 građana, u blizini jedne crkve još uvijek je otvorena masovna grobnica, ruke i noge ukopanih izviruju iz nabacane crvene gline.

Video sadrži uznemirujući sadržaj, proslijedite s pažnjom

Nekolicina ulica bila je posuta olupinama uništenih ruskih tenkova i spaljenih oklopnih vozila. Na jednom su dijelu ceste ležale neeksplodirane rakete, neeksplodirana minobacačka granata virila je iz asfalta.

>>>Satelitske slike svjedoče razaranju Mariupolja | Maxar Technologies

Gradom je patrolirala kolona ukrajinskih tenkova s kojih su se vijorile plavožute nacionalne zastave. Jedan je građanin zagrlio vojnika i potom uzvikivao “Slava Ukrajini, slava herojima!”.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] ‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajin… 03/04/2022 […]

  2. […] bilježi detalj iz izvještaja Reutersa čiji su reporteri 3. travnja dobili pristup Buči i koji kroz opažanja svjedoče da su pojedina […]

  3. […] >>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Bu… […]

  4. […] >>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Bu… […]

Comments are closed.