Politika

U Buči pronađena 403 tijela | gradonačelnik

Gradonačelnik ukrajinske Buče smještene nedaleko Kijeva u utorak je rekao da su vlasti do sad pronašle 403 tijela osoba za koje se vjeruje da su žrtve ruskih snaga koje su krajem prošlog mjeseca napustile područje i krenule prema sjeveru ili istoku.

>>>Blinken tvrdi da su zvjerstva u Buči hotimična kampanja ruske vojske

Anatolij Fedoruk na brifingu je ocijenio da je prerano za povratak izbjeglih stanovnika.

Reuters u izvještaju ističe da nije bio u mogućnosti neposredno provjeriti navode o broju stradalnika.

>>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Buča

Agencija, čije je izvještavanje uvjetovano snažnim uredničkim smjernicama, podsjeća da su njezini reporteri dobili pristup Buči i posvjedočili ostacima pet žrtava koje su smaknute pucnjevima u glavu. Tada nije bilo moguće utvrditi tko je odgovoran za ubojstva.

Moskva od 24. veljače i početka invazije na Ukrajinu postojano odbacuje optužbe o ratnim zločinima. Kremlj navode da su ruske snage u vrijeme okupacije Buče smaknule tamošnje civile naziva “čudovišnom patvorinom” čiji je cilj ocrnjivanje ruske vojske.

>>>Svijet užasnut ubojstvima civila u Buči; Rusija: jasno je tko je ‘naredio’ priču | rat u Ukrajini

Grabancijaš je prenio prva izvješća i svjedočenja iz Buče u kojima je uočio detalj objavljen u New York Timesu prema kojem su pojedina tijela na ulicama ili mjestima smaknuća naizgled počivala tjednima. Navedene i druge informacije, zajedno s neuobičajeno snažnim propitivanjem zbilje na društvenim mrežama rezultirale su dodatnim provjerama i utvrđivanjima činjenica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima