PolitikaPreporučeno

Nebom iznad Katedrale sv. Vasilija Blaženog letjet će kolos ‘usuda’ | Dan pobjede u Rusiji

Predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će tijekom manifestacije ruske vojne moći i obilježavanja 77. godišnjice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom odaslati upozorenje o “usudu”, piše Reuters.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Neumoljiv i nepokolebljiv unatoč epohalnim zapadnjačkim sankcijama i izolaciji koju Rusija trpi od 24. veljače, početka invazije na Ukrajinu, Putin će na Crvenom trgu kojim će paradirati vojska, tenkovi, rakete i interkontinentalni balistički projektili održati izgledno povijesni govor.

Nebom iznad Katedrale sv. Vasilija Blaženog u Moskvi letjet će nadzvučni borci, strateški bombarderi Tu-160 i, prvi put od 2010. godine, zapovjedni zrakoplovni kolos “usuda” – Iljušin Il-80 koji bi u slučaju nuklearnog rata ponio najviše dužnosnike.

>>>Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO

Il-80 je osmišljen kao putujući zapovjedni centar ruskog predsjednika, krcat je tehnologijom no detalji su stroga državna tajna.

“Povijesna greška”

Putin je “specijalnu vojnu operaciju” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine proglasio nužnom zbog ugnjetavanja stanovništva s ruskim porijeklom. Rat je nakon toga opetovano uspoređivao i poistovjećivao s izazovima s kojima se Sovjetski Savez suočio nakon invazije Hitlerovih nacista u 1941. godini.

“Pokušaji da se agresoru udobrovolji uoči Velikog domovinskog rata pokazali su se pogreškom koja je skupo koštala naš narod,” rekao je proglašavajući početak operacije. “Mi takvu grešku nećemo ponoviti drugi put, na to nemamo pravo.”

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Također je naveo da Kremlj ne može dopustiti širenje utjecaja NATO saveza ili integraciju Ukrajine u Europsku uniju.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

“Rusija se nema kamo povući,” rekao je 69-godišnji lider lani u prosincu i Zapad pozvao da odustane od svoje “agresivne linije”

Zapad njegov casus belli odbacuje kao besmislicu i drži da je riječ o neprovociranom ratu agresije.

Revizionizam

Sovjetski Savez je u Drugom velikom ratu izgubio 27 milijuna ljudi, najviše od svih zemalja zahvaćenih sukobom. Putin je u posljednjim godinama Zapad optuživao za pokušaje povijesnog revizionizma i umanjivanja ruske uloge u oslobađanju svijeta od nacizma.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Poraz francuskog cara Napoleona Bonapartea u 1812. godini i pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Rusiji su najštovaniji vojni trijumfi. Obje su katastrofalne invazije sa zapada ostavile duboke ožiljke i Rusiju učinile izrazito osjetljivom u čuvanju granica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima