Politika

Mariupolj će pasti 21. travnja oko ručka: Kadirov

Željezara Azovstal; Foto: JustAs it is/YouTube

Ruske snage u srijedu su najavile da će zadnja crta obrane u Mariupolju pasti u četvrtak 21. travnja nakon što je Ukrajina predložila pregovore o evakuaciji preostalih vojnika i civila iz lučkog podzemlja.

>>>Bitka za Mariupolj (tag)

“Prije ručka, ili nakon ručka, Azovstal će biti u potpunosti pod kontrolom snaga Ruske Federacije,” rekao je “Putinov pješak” Ramzan Kadirov o čeličani u čijoj se utrobi nalazi labirint tunela u kojima se skriva nepoznati broj ukrajinskih vojnika.

Mariupolj je od velikog strateškog značaja za istočnu bojišnicu jer njegovo osvajanje otvara kopneni koridor između poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini i dviju oblasti na sjeveroistoku Ukrajine čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Zapovjednik ukrajinskih marinaca, Sergej Volnij, u srijedu je rekao da su borci u čeličani na izmaku snaga, dok je predsjednik Volodimir Zelenskij naveo da se u mreži podzemlja skriva oko 1 000 civila.

Ukrajina je spremna za “izvanrednu rundu pregovora” bez uvjeta “da bi spasila naše momke, (krajnje desnu bojnu) Azov, vojsku, civile, djecu, žive i ranjene,” napisao je u objavi na Twitteru pregovarača Mihailo Podoljak.

Branitelji željezare u posljednjim su danima opetovano ignorirali ruske ultimatume i pozive na predaju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.