PolitikaPreporučeno

Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

Foto: WGN News/YouTube

Započela je “Bitka za Donbas” rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što su ruske snage 19. travnja krenule u široki proboj koja zahvaća gotovo čitav istok Ukrajine.

>>>Papa Franjo promišlja o ‘Uskrsu rata’

“Jako velik dio ruske vojske sad je fokusiran na ovu ofenzivu,” rekao je Zelenskij u videoporuci snimljenoj u noći s ponedjeljka na utorak. “Bez obzira koliko ruskih postrojbi oni tamo pošalju, mi ćemo se boriti. Mi ćemo se braniti.”

Šef njegova osoblja, Andrej Jermak, Ukrajince je istovremeno uvjeravao da mogu odbiti napad. “Vjerujte u našu vojsku, ona je jako snažna,” rekao je.

Rusija je krajem ožujka odustala od opsade glavnog ukrajinskog grada Kijeva i veliku oružanu silu koja je boravila u okolici grada preusmjerila na remont i opskrbu u Bjelorusiju ili uputila prema istoku gdje je tijekom uskršnjeg vikenda osvojila mučenički grad Mariupolj i osigurala kopneni koridor između poluotoka Krima koji je anektirala u 2014. godini i regije Donbasa gdje se nalaze dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije.

Ukrajina je kroz vikend iskusila gnjev vojno nadmoćnog susjeda nakon što je prošloga tjedna potonuo admiralski brod Ruske crnomorske flote, “Moskva”. U nedjelju je u raketnim, zračnim i artiljerijskim napadima uništeno 16 ukrajinskih vojnih objekata u oblastima Harkiv, Zaporižje, Doneck i Dnjepropetrovsk. Na udaru se našao lučki grad Nikolajev i druge lokacije na istoku i jugu zemlje (više).

Široka bojišnica

Ukrajinski mediji u prijepodnevnim satima utorka javljaju o eksplozijama duž novoiscrtanih linija bojišnice u Donjecku. Artiljerijske udare trpe gradovi Marinka, Slovjansk i Kramatorsk.

Sukobi, raketni, artiljerijski ili zračni udari zabilježeni su u okolici Harkiva na sjeveroistoku, Nikolajeva na jugu i Zaporižja na jugoistoku. Reuters izvještava da u gradovima duž fronte odjekuju sirene.

>>>Rusija izvela prvi napad strateškim bombarderima | rat u Ukrajini

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, kaže da ruske snage pokušavaju prodore preko “gotovo čitave linije bojišnice u oblastima Donjeck, Harkiv i Luhansk.”

Donbas sa snažnim industrijama ugljena i čelika, fokus je ruskih kampanja za destabilizaciju Ukrajine od 2014. godine otkad su separatisti naklonjeni Kremlju proglasili “narodne republike”.

Glavni stožer ukrajinske vojske drži da Rusija želi potpunu kontrolu nad Donjeckom, Luhanskom i Hersonom.

Ured ukrajinskog predsjednika navodi da je u gradovima i selima na dinamičnoj crti bojišnice ubijeno najmanje osam a ranjeno 13 ljudi. U izvještaju se spominju gradovi Kremina, Popasna, Avdijvka, Marjinka, Toreck, Vuhledar i Limanske.

>>>Čečeni osvojili mariupoljsku luku, predalo se više od 1,000 ukrajinskih marinaca: Kadirov

Guverner harkivske oblasti, Oleg Sinegubov, u utorak je rekao da je u posljednja 24 sata u artiljerijskim i raketnim napadima ubijeno pet a ranjeno 17 ljudi.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini 19/04/2022 […]

  2. […] je od velikog strateškog značaja za istočnu bojišnicu jer njegovo osvajanje otvara kopneni koridor između poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini i dviju oblasti na sjeveroistoku […]

  3. […] je od velikog strateškog značaja za istočnu bojišnicu jer njegovo osvajanje otvara kopneni koridor između poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini i dviju oblasti na sjeveroistoku […]

  4. […] >>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini […]

Comments are closed.