PolitikaPreporučeno

‘Ukrajinski nacisti i plaćenici sigurno blokirani’ u mariupoljskoj čeličani: Rusija

Rusko ministarstvo obrane u petak je reklo da su ukrajinski borci i strani plaćenici “sigurno blokirani” u čeličani Azovstal u luci Mariupolja nakon što je predsjednik Vladimir Putin dan prije proglasio oslobođenje grada i naredio hermetičko zatvaranje postrojenja i njegova podzemlja.

>>>Bitka za Mariupolj (tag)

“Nema potrebe da se spušta u te katakombe i puže podzemljem kroz ta industrijska postrojenja. Blokirajte to industrijsko područje tako da kroz njega ne može proći ni muha,” rekao je.

“Nacisti i plaćenici”

Ministarstvo je u izjavi preostale ukrajinske branitelje u Azovstalu, većinom pripadnike ultradesničarske bojne Azov, nazvalo nacistima.

>>>Bitka za Mariupolj, ‘užas koji će se pamtiti stoljećima’

“Svi ostaci ukrajinskih ‘Azov’ nacista, zajedno sa stranim plaćenicima iz Sjedinjenih Američkih Država i europskih zemalja, sigurno su blokirani na području tvornice Azovstal,” priopćilo je ministarstvo.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

“Nacisti ignoriraju naše zahtjeve da žene i djecu koja su navodno s njima puste da slobodno otputuju u bilo kojem smjeru.”

“Vraćanje u normalu”

Ministarstvo je reklo da se život u gradu Mariupolju koji je iskusio najveće stradavanje i razaranje u dosadašnjem tijeku rata “vraća u normalu” i da se isporučuje humanitarna pomoć.

>>>U opsadi Mariupolja ubijeno gotovo 5,000 ljudi | ured gradonačelnika

Ukrajina tvrdi da su u opsadi grada koji je ususret ratu imao više od 400,000 stanovnika živote izgubili deseci tisuća civila. Procjene Ujedinjenih naroda i Crvenog križa su konzervativnije, ali još uvijek u mučnim tisućama.

Ministarstvo je također navelo da su u petak izvršeni deseci udara na ciljeve u oblastima Donjeck i Harkiv.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Putin se u invaziju na Ukrajinu upustio 24. veljače uz deklaraciju da želi “denacifikaciju” i demilitarizaciju susjeda i sigurnost u dvjema oblastima s većinskim stanovništvom ruskih korijena čiju je neovisnost prepoznao neposredno prije rata.

Kijev i Zapad njegovu casus belli odbacuju kao ratnu propagandu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] ‘Ukrajinski nacisti i plaćenici sigurno blokirani’ u mariupoljskoj č… 22/04/2022 […]

  2. […] >>>‘Ukrajinski nacisti i plaćenici sigurno blokirani’ u mariupoljskoj čeličani: Rusi… […]

Comments are closed.