PreporučenoTech

Francusko uhićenje Pavela Durova okinulo gorljivu raspravu o totalitarizmu, slobodi govora

Francuski tužitelji u ponedjeljak su objavili optužnicu protiv ruskog tech poduzetnika Pavela Durova, utemeljitelja sve popularnije aplikacije za razmjenu poruka Telegram u čijem kodu nema “stražnjih vrata” za vlade ili zloćudne aktere.

Durov je priveden u subotu nakon što je njegov privatni mlažnjak sletio u zračnu luku Le Bourget u pariškom predgrađu.

Tužitelji su objavili optužnicu s 12. točaka, uključujući zločine povezane s dječjom pornografijom, raspačavanjem droge, pranjem novca …, odnosno sadržajem dostupnim ili podijeljenim na Telegramu.

Tereti se i zbog odbijanja suradnje, odnosno ignoriranja službenih zahtjeva koji bi narušili privatnost korisnika.

“Lažni komentari”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je potvrdio uhićenje uz inzistiranje da ono nije politički motivirano “kao što sugeriraju nebrojeni lažni komentari na društvenim mrežama”.

Predsjednik je rekao da Francuska ostaje duboko predana slobodi govora.

“Uhićenje predsjednika Telegrama na teritoriju Francuske dogodilo se u sklopu sudske istrage koja je u tijeku,” napisao je na X. “Ovo ni na koji način nije politička odluka. Na sucima je da odluče.”

Durov u pritvoru može ostati do srijede.

Sloboda govora

Durov slovi kao ruska inačica “šampiona slobode govora” Elona Muska koji je na X-u podijelio niz objava povezanih s njegovim uhićenjem.

U sukusu, Musk je ocijenio da je sloboda govora u Europi i drugdje pod napadom, što je povezao s privođenjima i uhićenjima osoba osumnjičenih za “govor mržnje” u Britaniji i drugim aktualnim porivima prema cenzuri u Australiji, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama, Venezueli i drugdje.

“Opasna vremena,” napisao je.

Podijelio je i videozapis razgovora između Durova i američkog pundita Tuckera Carlsona, u kojem prvi govori da su američki obavještajci htjeli regrutirati njegovog inženjera kako bi on umetnuo “stražnja vrata” i omogućio nadzor Telegrama.

Uhićenje su naširoko komentirali i drugi znameniti korisnici s velikom sljedbom.

“Shvaćate li ozbiljnost onoga što se događa? Pavel Durov istinski vjeruje u slobodu govora i stvorio je platformu kojoj duboka država nema pristup, pa su ga sada uhitili. Ovo je ludilo. Zapadni svijet nije slobodan. Možda nikad nije ni bilo,” napisala je u pratnji 133 tisuće “lajkova” američka konzervativna komentatorica Candace Owens čije objave motri 5.5 milijuna ljudi.

“Apsurd”

Durov je u samovoljnom egzilu uslijed odbijanja da ruskim vlastima omogući nadzor ili pristup porukama na Telegramu. On uživa dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata i bogatstvo procijenjeno na 15.4 milijarde dolara.

Telegram čije je sjedište u Dubaiju nije komentirao uhićenje direktora, ali je naveo da štuje sve europske zakone uz moderiranje sadržaja “sukladno industrijskim standardima”.

“Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema što skrivati ​​i često putuje Europom,” priopćili su iz tvrtke. “Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njezin vlasnik odgovorni za zlouporabu te platforme.”

Telegram je parnjak WhatsAppu na području bivših sovjetskih republika. Osobito je popularan u Rusiji i Ukrajini, a ukupno ga koristi gotovo bilijun ljudi.


Povezane vijesti

Comment here