Biznis i ekonomijaPreporučeno

Oštro hlađenje cijena u Njemačkoj | kolovoz 2024.

Cijene u kolovozu osjetno su se ohladile u šest značajnih saveznih zemalja Njemačke, pokazali su u četvrtak objavljeni preliminarni podaci državnog statističkog ureda, Destatisa.

S mjeseca na mjesec stopa inflacije u Saskoj smanjila se sa 3.1% na 2.6%, u Brandenburgu je pala na 1.7% sa 2.6%, u Baden-Württembergu na 1.5% sa 2.1%, u Hessenu na 1.5% sa 1.8%, u Bavarskoj na 2.1% sa 2.5%, a u mnogoljudnoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na 1.7% sa 2.3% u srpnju.

Prema prvoj procjeni, glavni indeks potrošačkih cijena u kolovozu je pao na 1.9%, sa 2.3% u srpnju.

“YEAH! #Inflacija u Njemačkoj pala je na 1.9% u kolovozu, prvi put ispod 2% od ožujka 2021.,” podcrtao je u objavi na X-u njemački poslovni novinar Holger Zschäpitz.

Očekivanja i tumačenja

Podaci o cijenama u saveznim zemljama ukazuju da je njemačka inflacija pala oštrije od prijašnjih očekivanja, komentirao je glavni ekonomist Hamburg Commercial banke, Cyrus de la Rubia, čija je procjena da kolovosko popuštanje inflatornih pritisaka iznimka.

“U sljedećih šest do dvanaest mjeseci stopa inflacije izgledno će se vratiti nazad prema 3%,” rekao je.

S druge strane, analitičari njemačkog ekonomskog instituta Ifo, čije su procjene često meritorne, očekuju da će se stopa u dolazećim mjesecima “generalno zadržati ispod granice od 2%” koju u srednjem roku cilja Europska središnja banka.

“Energije je posebice značajno jeftinija za potrošače nego lani,” rekao je rukovoditelj Ifo prognoza, Timo Wollmershaeuser.

Ifo i drugi ekonomisti ostaju u konsenzusu oko temeljne inflacije za čije će hlađenje trebati više vremena i koja bi u doglednom razdoblju mogla kotirati na oko 2.6%.


Povezane vijesti

Comment here