PolitikaPreporučeno

Zelenskij suočen s rastućom kritikom zbog desanta na Kursk: ‘Sve se raspada tako brzo’

Predsjednik Volodimir Zelenskij u posljednjim danima trpi sve gromkiju i svesrdniju kritiku časnika, zastupnika, vojnih analitičara i građana među kojima se kristalizira konsenzus da je njegov “izlet” u rusku oblast Kursk neprijatelju otvorio put osvajanju čitavog Donbasa, regije u kojoj su smještene ukrajinske oblasti Donjeck i Luhansk.

Ukrajinci su neposredno nakon prekograničnog desanta povedenog 6. kolovoza slavili neočekivanu kocku s ufanjem da će proboj Ruse prisiliti na premještanje snaga duž bojišnice razvučene preko tisuću kilometara, ali je ruski predsjednik Vladimir Putin prezreo blef i obrani Kurska posvetio elitne čečenske borce i vojne pričuve.

Pritisak na drugim dijelovima bojišnice nije oslabio, već osnažio, što je osobito uočljivo u oblasti Donjeck gdje drugorazredni ili svježe mobilizirani branitelji svakodnevnog gube ili napuštaju položaje.

“Sustavni propusti, prazni rovovi”

Prema informacijama u realnom vremenu ruska oštrica u petak se našla na samo osam kilometara od periferije grada Krasnoarmejska (rus. Pokrovsk), značajnog vojnog uporišta i logističkog čvorišta čiji bi gubitak prema konsenzusu analitičara, uključujući ukrajinski Frontelligence Insight, imao dalekosežne posljedice za obranu još neokupiranih dijelova Donjecka.

Oleksandr Kovalenko, vojni analitičar grupe “Informacijski otpor” sa sjedištem u Kijevu, situaciju na istočnoj periferiji Pokrovska karakterizira kao “potpuni obrambeni promašaj”.

“Nisu krivi obični vojnici koji drže položaje”, napisao je na Telegramu. “Problem je u onima koji donose odluke za te vojnike.”

Financial Times (FT) u izvješću citira Ženju, prekaljenog ukrajinskog vojnik u 93. mehaniziranoj brigadi koji se lani borio u krvavoj 10-mjesečnoj bitki za Bahmut.

On je u iskrenoj objavi na X-u opisao brzo propadanje situacije kod Pokrovska uz zdušnu kritiku “sustavnih propusta” vojnog zapovjedništva i “neadekvatnih odgovora na promjenu uvjeta na bojišnici”.

“Iskreno, nikad nisam vidio ništa poput ovoga. Sve se raspada tako brzo. Pokrovsk će pasti puno brže od Bahmuta,” upozorio je prema citatu FT-a.

Javnu kritiku je uputila i ukrajinska zastupnica Mariana Bezuhla koja je prošlog tjedna posjetila crtu bojišnice kod grada Novohrodivke. Prema njezinim objavama na Facebooku, Rusima je put prema Pokrovsku “širom otvoren”.

“Rovovi ispred Novohrodivke bili su prazni. U gradu koji je nekada imao 20.000 vojnika praktički nije bilo ukrajinske vojske,” napisala je u osuđujućoj objavi koja potvrđuje izvještaj ruske državne izvještajne agencije TASS da je ukrajinska obrana kod Novohrodivke “pukla po šavovima”.

“Potpuni kaos”

Zanimljivo i neuobičajeno, FT u članku prepoznaje disonancu između tvrdnji i procjena Zelenskog i njegovog glavnog vojnog zapovjednika Oleksandra Sirskog i vojnih analitičara, uključujući zdušno proukrajinske izvore kakav je Deep State koji uživa bliske odnose s ukrajinskim ministarstvom obrane i shodno dubok uvid u situaciju na bojišnici.

Iako Zelenskij i Sirskij tvrde da je desant na Kursk otupio i usporio rusku oštricu na drugim dijelovima bojišnice, “ruske su snage zapravo brže napredovale u Donjecku nakon 6. kolovoza u poredbi s prethodnim mjesecima”.

“Imamo potpuni kaos,” napisao je Roman Pohorilji iz Deep State u komentaru kapitulacije ključnih gradova i uporišta na prilazu Pokrovsku.

U rezimeu, ruske su snage u posljednja tri tjedna bez značajnijeg otpora osvojile dvadesetak gradića, sela i naselja, uključujući dugo branjeno ukrajinsko uporište Niu-York.

Neuvježbanost, strah i dezerterstvo

Rob Lee, viši suradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, ruske dobitke pripisuje nedostatku iskusnog ukrajinskog pješaštva i preusmjeravanju resursa na ofenzivu na Kursk.

“Ukrajina je iskusne rezerve posvetila Kursku, ostavljajući manje mogućnosti za popunjavanje rupa drugdje. Neke od iskusnijih brigada zamijenjene su novijim, manje iskusnim jedinicama,” rekao je Lee čija se procjena u velikoj mjeri podudara s pisanjem Associated Pressa, odnosno izvješćima da na ukrajinskim linijama obrane vladaju neuvježbanost, strah i dezerterstvo.

“Oni se ukoče … oni ne znaju što činiti u stvarnoj borbi,” rekao je poručnik čije su trupe na bojišnici kod Pokrovska. Mnogi se ”okreću i bježe pri prvoj eksploziji”.

Pojedini branitelji, poput ukrajinskog novinara i vojnika Stanislav Asejeva upozoravaju na mogućnost “uništenja cijele južne skupine snaga u regiji, a ne samo Pokrovska”.

On navodi “složene unutarnje razloge: od sadnje cvijeća umjesto podizanja utvrda do nerazumijevanja visokog zapovjedništva za probleme koji su vidljivi svakom vojniku u rovovima”.

“Što se može učiniti za Pokrovsk?” upitao je retorički. “Nažalost, jedina opcija je evakuirati što više ljudi. Mislim da će grad uskoro prestati postojati.”



Povezane vijesti

Comment here