PolitikaPreporučeno

Ukrajinski vojnici očajavaju zbog imenovanja ‘koljača’ Sirskog: ‘Sve će nas pobiti’

Politico bilježi da su brojni ukrajinski vojnici na odluku predsjednika Volodimira Zelenskog da za najvišu vojnu dužnost imenuje general-pukovnika Oleksandra Sirskog reagirali s očajem.

“Sirskij će nas sve pobiti,” rekao je jedan vojnik koji je poput drugih sugovornika zatražio anonimnost.

Grabancijaš je tijekom motrenja bitke za Bahmut izvještavao da 58-godišnji Sirskij, tada u ulozi glavnog zapovjednika kopnenih snaga, koristi za branitelje neuobičajeno brutalnu strategiju koja je odnijela mnoštvo života.

Obrana je zrcalila rusku, morbidnu i neumoljivi strategiju koja je u gradskom ratnom teatru karakterizirana kao “mašina za mljevenje mesa” uz izrazito uočljivu i značajnu razliku u sastavu snaga.

Sirskij je Bahmut prvo branio s elitnim postrojbama a nakon što su one izginule u žarište je slao svakog tko mu je došao pod ruku. Rusi su s druge strane na elitne postrojbe slali val za valom plaćenika i zatvorenika koje je regrutirala znamenita i zloglasna skupina Wagner. Elitne ruske postrojbe grad su preuzele nakon što je on osvojen u svibnju 2023. godine. Njegov se povratak u ukrajinske ruke unatoč na trenutke silovitim nastojanjima pokazao nedostižnim.

U ilustraciji strategije Sirskog, britanski tabloid The Sun u veljači je citirao ukrajinskog novinara koji je rekao da je prosječni životni vijek mobiliziranog ukrajinskog vojnika u Bahmutu “četiri sata”.

“Koljač”

Branitelji su generala čiji je nom de guerre (ratničko ime) “snježni leopard” prozvali “Koljačem”.

“Svi smo sjebeni,” napisao je u reakciji na grupnom chatu ukrajinski veteran bitke za Bahmut.

Drugi je časnik na mikroblogu X imenovanje Sirskog karakterizirao kao “demoralizirajuće”.

On je “bankrotiran, njegova prisutnost ili naredbe u njegovo ime su demoralizirajuće, i generalno potkopavaju povjerenje u zapovjedništvo. Njegovo neumoljivo traženje taktičkih dobitaka postojano iscrpljuje naše vrijedne ljudske resurse, dok rezultira s takvim taktičkim dobicima kakva su osvajanje tri linije ili malih sela, bez operativnih ciljeva na umu.”

Sirskij je po preuzimanju dužnosti adresirao brige i kritike.

“Život i zdravlje naših vojnika uvijek su bili i ostaju glavna vrijednost ukrajinske vojske,” rekao je. “Stoga, održavanja ravnoteže između učinkovitosti borbenih zadaća, obnavljanje jedinica i intenzivno uvježbavanje jedinica ostaju važniji no ikad.”

Sirskij je rođen 1965. godine u Vladimiru, Rusija. U Ukrajinu se doselio u 1980-im godinama otkada služi ukrajinskoj vojsci.

Zelenskij je nakon njegovog imenovanja odbacio pritužbe i brige oko odluke rekavši da se on od 2014. godine dokazao nebrojeno puta i odigrao presudnu ulogu u obrani Kijeva i vraćanju kontrole nad velikim pojasom teritorija u Harkivskoj oblasti.

Sirskij je po preuzimanja dužnosti započeo sa slanjem pojačanja u grad Avdijivku gdje su Rusi nakon velikih žrtava zauzeli prve gradske četvrti.

Odluka generala da otpor nastavi po svaku cijenu evocira Bahmut. Ukrajinski i proukrajinski korisnici X-a danas nižu objave o “paklu na zemlji” i “otporu do zadnjeg čovjeka”.

Pronacistički ukrajinski račun “Bandera Fella *-^” herojstvo i pogibiju branitelja prati u realnom vremenu.

Neprovjerene informacije, koje je na X-u podijelio proruski račun “Victor vicktop55” sugeriraju da je Sirskij u obranu Avdijvke poslao elitnu nacističku bojnu Azov.


Povezane vijesti

Comment here