PolitikaPreporučeno

Endgame u Avidijivki, prekretnica u bitki za Donbas

Proukrajinski i proruski računi na X-u u posljednjim danima izvještavaju o kulminaciji bitke za Avdijivku, grad smješten sjeverno od Donjecka, administrativnog središta istoimene oblasti, koji postojane i brutalne napade ruskih oružanih snaga trpi od listopada 2023. godine.

Kulminaciju u četvrtak prepoznaju i ukrajinski neonacistički računi kakav je “Bandera Fella”.

“#Avdiivka pod vatrom, situacija u privatnom sektoru na jugoistočnom krilu je užasna. Bitke bjesne, naši Kozaci stoje čvrsto, sijekući mnoge neprijatelje. Svaka ulica je zatrpana smećem, a oni nastavljaju, val za valom, bacajući na nas i svoje obučene stručnjake i mješavinu rulje – pravu papazjaniju koja će gurati do kraja. Njihovog kraja. Slava,” napisao je Fella.

Endgame

Da je situacija na bojišnici izazovna i da se bitka za Avidijivku bliži kraju prepoznaje i američki Newsweek, inače uočljivo, ako ne i izričito proukrajinski izvor.

Tjednik je 6. veljače izvijestio da je situacija za branitelje “kritična” pozivajući se na ukrajinske i ruske objave na X-u, Telegramu i drugim društvenim mrežama i platformama.

U kakofoniji informacija i dezinformacija postoji konsenzus da su ruske snage probile obranu u sjeveroistočnim četvrtima i zauzele pozicije u pojedinim zgradama.

“To znači da su oni nekoliko stotina metara daleko od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja,” napisali su korisnici programa “Ukrajina se bori” na Telegramu. “Određuje se sudbina Avdijivke.”

Rastući broj ukrajinskih izvora situaciju u četvrtak karakterizira “kritičnom”.

“Avdijivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica iz herojske 110. bojne,” pozvao je program na Telegramu s nazivom Butusov Plus.

Odsijecanje opskrbnih linija, zeleno svjetlo za evakuaciju

Korisnik X-a Suriyak posvećen praćenju vojnih sukoba kroz karte, u srijedu je objavio da je “ruska vojska u posljednjim satima bila u mogućnosti konsolidirati kontrolu nad željezničkim mostom, (i) odsjeći sjeveru opskrbnu rutu (Ukrajinaca). S obzirom na ovu situaciju, ukrajinsko zapovjedništvo je konačno dalo zeleno svjetlo za evakuaciju svojih trupa iz grada Avdijivka. Bitka za grad već je izgubljena za ukrajinsku vojsku.”

Prekretnica u bitki za Donbas

Leon Hartwell, suradnik think tanka LSE IDEAS pri London School of Economics, za Newsweek je rezimirao povode za neumljive ruske napade i značaj bitke za Avdijivku.

“Gubitak Avdijivke ograničio bi sposobnost Ukrajine da pokrene protuofenzivne operacije protiv Rusije u Donbasu (regiji u kojoj su smještene oblasti Donjeck i Luhansk), a vraćanje grada, s obzirom na njegove zastrašujuće utvrde, predstavljalo bi iznimno izazovan zadatak,” rekao je.

“Rusija je u osvajanje Avdijivke uložila velika sredstva, rasporedivši mnoštvo vojnika i vojne opreme … Zauzimanje Avdijivke ima značajnu političku važnost za Putina, potaknuto hitnom potrebom da se pokažu pobjede Rusije uoči predsjedničkih izbora i potencijalnog novog vala masovne mobilizacije vojnika,” dodao je.

Avidijivka predstavlja zadnju značajnu ukrajinsku utvrdu na putu prema sjevernim gradovima Slovjansku i Kramatorsku i njezin bi pad mogao označiti prekretnicu u bitki za Donbas.Bitka za Avdijivku

Comment here