PolitikaPreporučeno

Rusi su osvojili Marinku | VIDEO

Različiti alternativni izvori i prominentni korisnici na društvenim mrežama u petak su izvijestili da su ruske snage osvojile ukrajinski grad Marinku udaljen 30 kilometara od grada Donjecka, administrativnog središta istoimene oblasti.

Marinka je u ukrajinskim rukama ostala nakon ruskog pripajanja poluotoka Krima u 2014., njezini su branitelji napadima proruskih separatista, a od 24. veljače 2022. i oružanih snaga Rusije, odolijevali od 2015. godine.

Vijest o njezinom padu u petak i u prvim satima subote nije potvrdio niti jedan službeni izvor, no ona je naširoko prihvaćena na X-u gdje su u pravilu dobro informirani ukrajinski i ruski korisnici prepoznali epilog osmogodišnje bitke za grad s oko 10.000 stanovnika.

“Ruske snage uspješno su napredovale i potpuno zauzele grad Marinka u Donjeckoj oblasti nakon što su prethodno kontrolirale 82% grada,” objavio je naširoko praćen proukrajinski račun s nazivom “Ukraine Battle Map”.

Na X-u je podijeljen i niz videozapisa koji sugeriraju osvajanje grada.

“Dragi suborci, danas, 1. prosinca, snage 103. pukovnije ovladale su gradom Marinka,” rekao je jedan od ruskih boraca čije je lice prekrivala balaklava.

Bitka za Donbas

Pad Marinke konsolidira ruske položaje u okolici grada Donjecka u liniji koja se proteže preko Avdijivke do Bahmuta.

Rusija je Bahmut osvojila u svibnju nakon jedne od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja. Njezine su snage od početka listopada fokusirane na Avdijivku gdje, uz velike žrtve, stežu obruč te su nadomak uspjeha u odsijecanju grada u smjeru sjeverozapada.

Jedan od prvih zapadnjačkih izvora koji su prepoznali pad Marinke njemački je tabloid BIld.