PolitikaPreporučeno

Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

Korisnici društvenih mreža u posljednjim danima dijele rastući broj uznemirujućih videozapisa prisilne regrutacije ukrajinske mladeži.

>>>Bivši zapovjednik Wagnera posvjedočio o smaknućima plaćenika koji su pokušali pobjeći s bojišnice

Iako se njihova autentičnost ne može neovisno provjeriti te je iz pojedinih zapisa razvidno da su namješteni i/ili upitni, komentari i popratna svjedočanstva sugeriraju da je riječ o sve raširenijoj i neumoljivoj praksi.

>>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Potencijalni povod za prisilno novačenje i neposluh kolosalni su gubici života s obje strane i procjene Ukrajinaca da je razmještanje u pojedina žarišta, kakav je trenutačno grad Bahmut koji trpi postojanu opsadu ruskih vojnika i plaćenika, osuda na smrt.

Primjerice, britanski tabloid The Sun u ponedjeljak je citirao ukrajinskog novinara kojem su regruti i vojnici u Bahmutu rekli da je “prosječni životni vijek mobiliziranih boraca četiri sata”.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1622660027277352961

“To je sada pakao na zemlji; ne mogu pronaći odgovarajuće riječi da bih to opisao,” posvjedočio je ukrajinski vojnik Petro Volosčenko za AP.

Ruska korisnica Twittera, s pseudonimom Alisa_Vasilisa, na svojoj je vremenskoj crti u takvom kontekstu objavila golemi omnibus svjedočanstava i zapisa prisilne ili neshvatljive mobilizacije.

Primjerice, jedna od objava bilježi uručenje poziva slijepoj osobi.

Kao i osobi bez šaka.

Na Twitteru se u takvim okolnostima pojavila i nova krilatica koja kaže da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici posrednički rat u Ukrajini voditi “do zadnjeg Ukrajinca”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] društvenim se mrežama u posljednjim danima širi i rastući broj videozapisa i svjedočanstava da Ukrajinci svježu krv traže na ulicama i pozive za odlazak na bojišnicu uručuju […]

Comments are closed.