Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sečin citirao Propovjednika: Europa više ne određuje cijenu uralske nafte

Europa više neće određivati referentnu cijenu za vodeću rusku sirovu naftu iz uralskog gorja, rekao je u ponedjeljak Igor Sečin, glavni direktor ruskog naftnog teškaša Rosnefta čiji gledište stiže uslijed masivnog preusmjeravanja ruskog izvoza u Aziju.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Pozivajući se na trgovce, preliminarne interne kalkulacije i druge upućene izvore, Reuters piše da je 70% uralske nafte u siječnju isporučeno u Indiju koja je uslijed zapadnjačkog samoranjavanja sankcijama postala vodeći kupac i prerađivač ruskih sirovina.

Rusija je sada najveći dobavljač nafte za Indiju, ispred Iraka.

Propovjednik

Sečin, dugovječni zdušni saveznik, pobornik i poslušnik predsjednika Vladimira Putina, u takvom je kontekstu na energetskoj konferenciji u Indiji rekao da će se cijena ruske sirovine nakon posljednjih sankcija i ograničenja određivati izvan Europe.

>>>Putin najavio ukaz o zabrani izvoza nafte u zemlje koje kontroliraju cijene, upozorio na kolaps

“Ako ruska nafta ne uđe na europsko tržište, tada nema referente cijene. Referentne će se cijene određivati tamo gdje količine nafte zapravo idu,” rekao je direktor znamenit i kao “ruski naftni car”.

Svoje je gledište podcrtao i citatom iz Biblije.

“Kao što je zapisano u Propovjedniku: što je pokvareno, ne može se popraviti; što nedostaje, ne može se izbrojiti.”

Znano i neznano

Iako zapadnjačke sankcije u 2022. godini nisu oslabile, već generalno i izrazito upečatljivo osnažile ruski državni erar, energetski je sektor poljuljan postojanim stezanjem omče oko naftne industrije.

Prema podacima ruskog ministarstva financija, prosječna je cijena uralske sirovine u siječnju iznosila 49.48 dolara, 42% manje nego u siječnju 2022. godine.

>>>Par neugodnih detalja o europskom embargu na dizel, rusku naftu

Daljnje kretanje cijena i razmjeri europske žrtve za Ukrajinu ostaju neizvjesni. Rusija se pokazala gipkom u pronalaženju novih tržišta izvan zapadnjačke alijanse što pogoduje novim velikim posrednicima koji sada služe kao prerađivački hub, uključujući za Europu.

Za zapadnjačke stratege neugodno, Kina je na prijelazu godine dokinula svoju distopijsku politiku “nulte tolerancije” bolesti COVID-19 i započela s reanimacijom gospodarstva, što podrazumijeva rastuću žeđ za energentima i pogoduje Moskvi koju je zapad u maniri “blowbacka” zbližio i gurnuo u naručje Pekinga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima