Biznis i ekonomijaPreporučeno

Putin najavio ukaz o zabrani izvoza nafte u zemlje koje kontroliraju cijene, upozorio na kolaps

Vladimir Putin; Foto: kremlin/YouTube

Rusija, veličinom drugi izvoznik energenata u svijetu, može smanjiti proizvodnju nafte i neće je prodavati niti jednoj zemlji koja usvoji i nametne “glupu” cjenovnu granicu, rekao je u petak predsjednik Vladimir Putin.

Grupa sedam velikih sila (G7) i Australija prošloga su tjedna dogovorile ograničavanje cijena ruske nafte u transportu morem na 60 dolara po barelu.

>>>Ruski diplomat: počevši s ovom godinom Europa će živjeti bez ruske nafte

“Što se tiče naše reakcije, već sam rekao da mi jednostavno nećemo prodavati tim zemljama koje donesu takve odluke,” rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji održanoj u glavnom gradu Kirgistana, Biškeku.

“Mi ćemo promišljati, možda, i o mogućem, ako to bude nužno … smanjenju u proizvodnji.”

Dodao je da Rusija ima sporazume s drugim članicama OPEC+ kartela, zbog čega je tako radikalna mjera još uvijek tek možebitna.

>>>Rusija najavila prekid opskrbe zemljama koje ograničavaju cijenu nafte

“Mi o tome promišljamo, još nema rješenja. Konkretni će koraci biti iscrtani u ukazu predsjednika Rusije koji će biti objavljen u sljedećih nekoliko dana,” najavio je prema citatu Reutersa.

Prodaja nafte i prirodnog plina Europi za Rusiju je jedan od glavnih izvora zarade u devizama otkad su sovjetski geolozi nakon Drugog svjetskog rata otkrili goleme zalihe tih sirovina u močvarama Sibira.

Putin je za kraj upozorio da će pokušaji kontrole cijene i ubrzana zelena tranzicija odvesti do globalnog urušavanja naftne industrije i katastrofalnog povećanja cijena.

>>>Suočen s ‘rastućim izazovima’ OPEC revidirao očekivanja potražnje

“To će dovesti do kolapse same industrije, jer će potrošači uvijek inzistirati da cijene budu niže. Industrija je već podinvestirana, podfinancirana, i ako ćemo slušati samo potrošače, tada će se ta investicija smanjiti na nulu. Sve će to u nekom stupnju dovesti do katastrofalnog rasta cijena i kolapsa globalnog energetskog sektora. Ovo je glup prijedlog, nedovoljno i loše promišljen.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Putin najavio ukaz o zabrani izvoza nafte u zemlje koje kontroliraju cijene, upozorio na… […]

Comments are closed.