PolitikaPreporučeno

G7 dogovorio ograničavanje cijena ruske nafte u tankerima na 60 dolara po barelu

Grupa Sedam (G7) nacija i Australija u petak su postigli sporazum o ograničavanju cijene ruske nafte koja se prevozi morem na 60 dolara po barelu.

Europska unija zeleno je svjetlo dala nakon što su Poljska, Litva i Estonija, koje su tražile nižu granicu, osvojile koncesije i odustale od zamjerki.

>>>Na moru rekordne količine ruske nafte

G7 i Australija u izjavi su najavili da će cjenovni plafon na snagu stupiti 5. prosinca, ili ubrzo nakon tog datuma.

“Ograničavanje cijena također podrazumijeva druge akcije kako bi se osigurala učinkovitost dogovorene granice,” navodi se u zaključku bez pojašnjenja.

Zapadnjački poduhvat

Uvjetovanje cijena ruske nafte isključivo je ideja zemalja G7 i ne uživa širi podršku. Dionici se nadaju da će njihova združena gospodarska snaga smanjiti ruske prihode od prodaje sirovine i potencijal za financiranje pohoda u Ukrajini.

>>>Brazil želi maksimalne količine ruskog dizela

Varšava se opirala dogovorenoj razini, koja je blizu aktualnih tržišnih cijena za rusku naftu, i tražila da ona bude niža, najniža moguća.

Poljski veleposlanik za EU, Andrzej Sados, u petak je novinarima rekao da je Poljska prihvatila granicu nakon što je uključen mehanizam prema kojem ograničene cijene moraju biti najmanje 5% niže od tržišnih.

>>>Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom

Češka, trenutačno predsjednica EU-a prema pravilima o rotaciji, najavljuje da će uredba u službenom glasniku zakona EU-a biti objavljena u nedjelju.

>>>Pune se spremnici dizela, bliži se europski embargo na rusku naftu i derivate

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje da će ograničavanje cijena značajno smanjiti prihode Rusije.

“To će nam pomoći stabilizirati globalne cijene energije, pogodovati gospodarstvima u nastajanju širom svijeta,” napisala je von der Leyen na Twitteru gdje je potvrdila da će se granica postojano revidirati.

Dominacija

Ograničavanje cijena pod patronatom G7 ne utječe na uvoz ruske nafte u državama izvan tog ekskluzivnog kluba, ali poduzećima u brodarenju tereta, osiguranju i reosiguranju tereta, brani poslovanje ukoliko cijena nije usklađena s novom granicom.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Navedeno će osujetiti potencijal Rusije na tržištu budući da je većina najznačajnijih kompanija za prijevoz i osiguranje morskog tereta unutar granica G7 i Australije.

Američka ministrica financija, Janet Yellen, u komentaru je ocijenila da će ograničavanje osobito pogodovati zemljama s niskim i osrednjim dohotkom koje su iskusile i podnijele najveći teret visokih cijena hrane i energenata.

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

“S ruskim gospodarstvom već u kontrakciji i s pojačanim mršavljenjem proračuna, ograničavanje cijena će odmah zasjeći u Putinov najznačajniji izvor prihoda,” rekla je.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

Iskusniji dužnosnik američkog ministarstva financija novinarima je u petak rekao da će cijena ispod 60 dolara po barelu za rusku naftu u transportu morem garantirati dobru opskrbu tržišta i “institucionalizirati” popuste za krajnje kupce.

Energetska sigurnost

Predsjednik Vijeća za vanjske poslove u donjem domu ruskog parlamenta u petak je za rusku izvještajnu agenciju Tass rekao da Europska unija sama sebi ugrožava energetsku sigurnost.

>>>Putin preuzeo kontrolu nad projektom Sakhalin-1 u djelomičnom vlasništvu Exxona

Predsjednik Vladimir Putin prije je upozorio da će svaki pokušaj uvjetovanja cijena rezultirati prekidom opskrbe.

>>>Putin: ograničavanje cijena plina u EU znači prekid opskrbe svim energentima

G7 je u prvom prijedlogu razgovarao o granici na 65-70 dolara po barelu bez mehanizma prilagođavanja. Nižu su granicu u Europi tražili poslanici Poljske, Litve i Estonije ukazujući da se uralska sirovina već prodaje unutar predloženih gabarita.

Uralska se nafta u petak prodavala za 67 dolara po barelu.

Reuters od diplomatskih izvora i kroz uvid u dokumente doznaje da su tri članice zatražile još niz uvjeta, uključujući zahtjev da se kontrola cijena i njezin učinak revidiraju sredinom siječnja i potom redovito u dvomjesečnom ritmu.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Dosadašnji napori Zapada da iscrpi ratni kovčeg Vladimira Putina uglavnom su se pokazali iluzornima. Kontrola cijena naftnih derivata u članicama EU-a uobičajena je pojava, dok je ruski državni energetski titan Gazprom zabilježio rekordne prihode i ponajbolju godinu od osnutka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] G7 dogovorio ograničavanje cijena ruske nafte u tankerima na 60 dolara po barelu… 03/12/2022 […]

  2. […] stiže nakon što je Grupa sedam (G7) zapadnjačkih zemalja s pridruženom Australijom u petak dogovorila ograničavanje cijena ruske nafte u transportu morem na 60 dolara po barelu u nastojanju da oslabi jedan od ključnih izvora financiranja ruske invazije na […]

  3. […] Grupa sedam velikih sila (G7) i Australija prošloga su tjedna dogovorile ograničavanje cijena ruske nafte u transportu morem na 60 dolara po barelu. […]

  4. […] unija je početkom prosinca zajedno s članicama Grupe 7 najrazvijenijih gospodarstava zavjetovala prestanak kupnje ruske nafte u transportu morem, ali je naftovod Družba, ključan za opskrbu Njemačke, Mađarske i drugih istočnoeuropskih […]

  5. […] unija, članice G7 skupine zemalja i Australija 5. su prosinca cijene ruske nafte u prijevozu morem ograničile na 60 dolara po barelu, što je u trenutku objave bilo više od kotacije uralske nafte na slobodnom […]

  6. […] Potporanj je potom stigao sa Zapada, nakon što su EU, G7 i Australija 5. prosinca udarili limit od 60 dolara na ruski barel u pomorskom tranzitu. […]

Comments are closed.