Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rusija spremna za rez proizvodnje, zabranu izvoza nafte nacijama koje kontroliraju cijene

Rusija u odgovoru na zapadnjačko određivanje gornjih granica cijena ruske nafte promišlja o smanjenju njezine proizvodnje za 5 do 7 posto u prvom dijelu 2023. godine, rekao je u petak zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak.

>>>Ruski diplomat: počevši s ovom godinom Europa će živjeti bez ruske nafte

Novak je u prvom konkretnom osvrtu na posljedice kontrole cijena procijenio da bi se proizvodnja mogla smanjiti za 500.000 do 700.000 barela dnevno (bpd).

Također je naveo da globalna potražnja za ruskim energentima ostaje snažna unatoč nastojanjima Zapada i Europske unije da umanje ovisnost o ruskom tržištu.

Novak je rekao da su povoljni energenti ključni za gospodarski razvoj širom svijeta i predvidio moguće nestašice plina u Europi.

“Neprihavtljiva ovisnost”

Europska unija, članice G7 skupine zemalja i Australija 5. su prosinca cijene ruske nafte u prijevozu morem ograničile na 60 dolara po barelu, što je u trenutku objave bilo više od kotacije uralske nafte na slobodnom tržištu.

“Mi vjerujemo da je u trenutačnoj situaciji umjesto povođenja za ograničavanjem cijena čak moguće riskirati smanjenu proizvodnju. Danas je to 60 dolara, sutra može biti bilo koji iznos. Ovisnost o odlukama neprijateljskih zemalja za nas nije prihvatljiva,” rekao je Novak.

>>>Putin: naš je cilj okončati rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je najavio da će ukaz s kojim Moskva odgovara na kontrolu cijena biti objavljen idućeg tjedna.

>>>Putin najavio ukaz o zabrani izvoza nafte u zemlje koje kontroliraju cijene, upozorio na kolaps

Novak je rekao da će uredba zabraniti prodaju nafte i derivata zemljama i kompanijama koje usvoje ograničavanje cijena.

Također je naveo da će ruska proizvodnja nafte ove godine segnuti do 535 milijuna tona (10.7 milijuna barela dnevno) nakon 524 milijuna tona u 2021. godini. Output prirodnog plina na godišnjoj će razini biti manji za do petine i iznositi 671 milijardi kubnih metara.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Reuters piše da je Rusija referentnu uralsku sirovinu ovog mjeseca na tržištu nudila uz duboke popuste i da je jedan od velikih kupaca, Indija, za barel plaćala značajno manji iznos od 60 dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je odgovorila najavom smanjenja proizvodnje za 5 do 7 posto i izglednim bojkotom zemalja koje usvoje kontrolu […]

Comments are closed.