PolitikaPreporučeno

Putin: naš je cilj okončati rat u Ukrajini

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da Rusija želi kraj rata u Ukrajini što će u konačnici neizbježno uključivati diplomatsko rješenje.

Putin je gledište iznio dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij boravio u službenom posjetu Washingtonu koji je zavjetovao nepokolebljivi nastavak posredovanja i potpore.

>>>U prvom posjetu Washingtonu od početka rata Zelenskij traži ‘oružje, oružje i još oružja’

“Naš cilj nije vrtjeti zamašnjak vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat,” rekao je ruski predsjednik. “Nastojat ćemo ovome stati na kraj, naravno što prije to bolje.”

“Indicije”

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby u neposrednom je osvrtu izrazio sumnju u iskrenost htijenja. Putin “je pokazao apsolutnu nulu indicija da je voljan za pregovore” i okončanje rata, rekao je.

“Upravo suprotno,” dodao je tijekom web brifinga za medije. “Sve što on (Putin) radi na zemlji i u zraku govori o čovjeku koji želi nastaviti nasilje nad ukrajinskim narodom” i “eskalirati rat”.

>>>Zelenskij u Kongresu: pobijedili smo Rusiju u bitki za umove svijeta

Kirby je ponovi da je predsjednik Joe Biden otvoren za razgovore s Putinom, ali samo kada ruski lider “pokaže ozbiljnost oko pregovora” i nakon konzultacija s Ukrajinom i američkim saveznicima.

“Prije ili kasnije”

Rusija u posljednjim mjesecima signalizira spremnost na pregovore, no Kijev i saveznici drže da je riječ o odvraćanju i kupovanju vremena nakon ukrajinske protuofenzive tijekom koje su oslobođeni veliki pojasevi teritorija u oblasti Donjeck i južni grad Herson.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

“Rekao sam nebrojeno puta: intenziviranje neprijateljstva vodi neopravdanim gubicima,” rekao je Putin. “Svi oružani sukobi završe na ovaj ili onaj način s nekom vrstom pregovora na diplomatskoj stazi. Prije ili kasnije, sve stranke u stanju sukoba sjednu i naprave sporazum. Što prije to shvaćanje dođe do onih koji nam se protive, to bolje. Mi od toga nikad nismo odustali.”

Ukrajina je nastavak pregovora uvjetovala ruskim povlačenjem iz svih okupiranih teritorija.

Protuotrov

Odgovarajući na pitanja, Putin je umanjio značaj američke isporuke sustava zračne obrane Patriot koji je “prilično star” i ne funkcionira poput ruskih S-300. “Uvijek će se pronaći protuotrov,” rekao je, pa najavio da će Rusija “slomiti” Patriote.

>>>Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

“Stoga, oni to rade uzalud. To samo produljuje sukob, i to je sve.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.