PolitikaPreporučeno

Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

Zrije vrijeme za dogovor o postizanju mira u Ukrajini kako bi se smanjili rizici razornog svjetskog rata, napisao je prekaljeni geopolitički strateg Henry Kissinger u osvrtu objavljenom u magazinu Spectator.

Arhitekt hladnoratovskog postulata o “uzajamno zajamčenom uništenju” i američki državni tajnik u administracijama Richarda Nixona i Geralda Forda u kolumni je odvagnuo da bi Zapad trebao započeti mirovne pregovore i od Rusije zatražiti povlačenje na granice od prije 24. veljače.

>>>Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti

Pitanje poluotoka Krima, od Moskve anektiranog u 2014. godini, pritom ostavlja otvorenim uz sugestiju da bi Ukrajina trebala biti otvorena secesiji.

Strateg poziva i na ukrajinsko uzdizanje u NATO.

“Mirovni proces trebao bi povezati Ukrajinu s NATO-om, kako god se to izrazilo. Alternativa neutralnosti više nema smisla,” napisao je 99-godišnji Kissinger čiji je osvrt naslovljen “Kako izbjeći još jedan svjetski rat”.

>>>Zelenskij: Ukrajina ne može ući u NATO, to je istina i treba ju prepoznati

Ukoliko se povratak prijašnjem statusu quo pokaže nemogućim, četiri ukrajinske oblasti koje je ruski predsjednik Vladimir Putin pripojio matici, mogle bi održati nove referendume, ali uz međunarodni nadzor.

Sporni vakuum

Kissinger drži da su htijenja i porivi za destabilizaciju i fragmentaciju Rusije opasni i mogu odvesti u kaos.

“Raspad Rusije ili uništavanje njezine sposobnosti za stratešku politiku moglo bi njezin teritorij koji obuhvaća 11 vremenskih zona pretvoriti u sporni vakuum,” napisao je.

>>>Američki dužnosnik: zamor Ukrajinom istinska je stvar za neke od naših partnera

“Njezino bi društvo razmirice moglo namiriti nasiljem. Druge bi zemlje mogle tražiti širenje svojeg teritorija silom. Sve te opasnosti bile bi osnažene prisustvom tisuća nuklearnog oružja koje Rusiju čini jedno od dviju globalnih nuklearnih sila.”

“Potraga za mirom i redom ima dvije sastavnice koje se ponekad tretiraju kao proturječne: težnja za elementima sigurnosti i zahtjev za djelima pomirenja. Ako ne možemo postići oboje, nećemo moći postići ni jedno ni drugo. Put diplomacije može izgledati kompliciran i frustrirajući. Ali napredak do toga zahtijeva i viziju i hrabrost da se krene na to putovanje.”

Henry Kissinger

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini 18/12/2022 […]

  2. […] Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini 18/12/2022 […]

Comments are closed.