PolitikaPreporučeno

Putin prihvatio htijenje separatista, Zelenskij zatražio uzdizanje u NATO

Predsjednik Vladimir Putin u petak je tijekom svečanosti u Moskvi prihvatio zahtjeve proruskih separatista na istoku Ukrajine za pripajanje Rusiji i zavjetovao trijumf “specijalne vojne operacije” koja u novim okvirima prerasta u rat.

>>>Farsa, veleizdaja ili samoodređenje? Medvjedev: ‘Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, Rusiji!’

Proglas ruske vladavine na oko 18% ukrajinskog teritorija daleko je najznačajniji pomak na “Velikoj šahovnici” od Drugog svjetskog rata i prema sudu pristranih i nepristranih predstavlja najveću eskalaciju od početka invazije u veljači.

“Oni su odabrali da budu sa svojim ljudima, s otadžbinom, da žive sa svojom sudbinom i u njoj trijumfiraju. Istina je na našoj strani. Rusija je s nama!”

VLADIMIR PUTIN
Osude

Očekivano, Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Kanada i Velika Britanija, glavna osovina Zapada, aneksiju su osudili kao nezakonitu i zavjetovali daljnju podršku Kijevu.

Britanija, SAD i Kanada neposredno su najavili nove sankcije. Europska komisija svježi je paket predstavila u srijedu, dok je SAD zavjetovao dodatnu, kolosalnu vojnu i humanitarnu pomoć vrijednu do 12 milijardi dolara.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je paralelno proglasio da će njegova zemlja zatražiti ubrzano pristupanje NATO-u, što je, za pažljivije promatrače šireg i povijesnog konteksta sukoba, njegov osnovni okidač, odnosno casus belli.

Zelenskij je rekao da mirovni pregovori neće započeti dok je Putin na vlasti, ali i ponovio kako Kijev ostaje predan ideji suživota s Rusijom “pod ravnopravnim, iskrenim, dostojanstvenim i poštenim uvjetima”.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

“Jasno je da je s ovim ruskim predsjednikom to nemoguće. On ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni na dijalog s Rusijom, ali s drugim predsjednikom Rusije,” rekao je.

Gorljiv protuamerički govor

Svečanost uzdizanja separatista u maticu u petak su zasjenili ruski gubici na sjeveroistočnoj bojišnici, iako se njihova težina u kakofoniji proturječnih izjava i procjena tek treba materijalizirati.

Redovka je neovisni ruski portal na udaru cenzure, video je bezazlen i prikazuje slavlje

Izvještajna agencija Reuters procjenjuje da je Putin održao jedan od “najčvršćih protuameričkih govora u dva desetljeća” svoje vladavine. Ponovio je gledište da je Zapad okinuo sukob svojom nakanom da Ukrajinu uvrsti u NATO i Washington i njegove saveznike bez podastiranja dokaza optužio za sabotažu sjevernih plinovoda.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

Rekao je da su građani pripojenih ukrajinskih oblasti – Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporožja – napravili povijesni izbor.

“Oni su odabrali da budu sa svojim ljudima, s otadžbinom, da žive sa svojom sudbinom i u njoj trijumfiraju. Istina je na našoj strani. Rusija je s nama!” proglasio je u govoru političkoj eliti u jednoj od najvelebnijih dvorana Kremlja u kojoj je potpisao dokumente o pripajanju.

“Mi ćemo našu zemlju braniti svom svojom snagom i svim sredstvima,” rekao je pozivajući kijevski režim da neposredno prekine s neprijateljstvom i započne pregovore.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (7)

  1. […] Putin prihvatio htijenje separatista, Zelenskij zatražio uzdizanje u NATO 01/10/2022 […]

  2. […] su u petak, nekoliko sati nakon koncerta na moskovskom Crvenom trgu i svečanosti uzdizanja oblasti Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje u Rusku Federaciju vratili kontrolu nad utvrdom Liman […]

  3. […] Rusija od početka rujna trpi pritisak na bojišnici uslijed kojeg su njezine snage izgubile ili napustile velike pojaseve teritorija. Osobito je nazadovanje zabilježeno na granicama oblasti Donjeck i Luhansk čiju je neovisnost Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne operacije” i koje Moskva s 1. listopada smatra svojim teritorijem. […]

  4. […] Ukrajina je zahtjev za ubrzano pristupanje u NATO predala krajem rujna, istog dana u kojem je Kremlj formalno prihvatio rezultate referenduma u četiri istočne ukrajinske oblasti, odnosno proglasio da su Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje postali dio Rusije. […]

  5. […] Ukrajinski i ruski izvori u nedjelju su izvijestili o zdušnim bitkama oko Bahmuta i Soledara, dva grada u oblasti Donjeck koju je predsjednik Vladimir Putin nakon prijepornih referenduma s krajem rujna zajedno s oblastima Luhansk, Herson i Zaporožje uzdigao u Rusku Federaciju. […]

  6. […] Novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini u utorak je tijekom gostovanja na Rusija 24 televiziji prepoznao pritisak na crtama bojišnice u jugoistočnom Hersonu i dijelovima Donjecka, dviju oblasti čiji je teritorij predsjednik Vladimir Putin formalno pripojio s krajem rujna. […]

  7. […] Vladimir Putin u srijedu je proglasio ratno stanje u četiri oblasti koje je pripojio Rusiji i naredio nacionalnu podršku ratnim naporima u […]

Comments are closed.