Biznis i ekonomijaPreporučeno

PPDIV najavio štrajk u KIM-u

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV), koji djeluje u KIM-u, u petak je izvijestio o pripremama za neposredne industrijske akcije nakon što su propali pregovori s Upravom oko izmjena i dopuna kolektivnog ugovora.

>>>Radničko vijeće Varteksa: mogući su svakakvi scenariji  – od prosvjeda i štrajka do stečaja

Iz sindikata navode da su pregovor i postupak mirenja ispred Gospodarsko-socijalnog vijeća Ministarstva rada propali s čime su stvoreni uvjeti za štrajk.

“Sindikalna strana je u pregovorima imala nekoliko materijalnih zahtjeva, a vezani su bili za promjenu osnovne plaće te neoporezive naknade, dok je strana poslodavca željela zadržati istu razinu prava koja je upisana u kolektivni ugovor. Treba napomenuti da je sindikalna strana dva puta umanjivala zahtjeve i time pokazala razumijevanje za situaciju i gospodarske okolnosti u kojima se nalaze svi poslovni subjekti, ali niti tu nije bilo pomaka od strane poslodavca da bi na kraju sindikalna strana samo željela da se upišu prava koja su se isplaćivala kroz ovu godinu,” napisali su u priopćenju iz PPDIV-a.

>>>Austrijski željezničari okinuli štrajk upozorenja, traže povišicu od 400 eura mjesečno

Radnici i njihovi pregovarači kažu da je poslodavac pregovarao “tvrdo”, bez protuprijedloga, i nije pokazao volju da prava zajamči kolektivnim ugovorom.

“Nakon tri runde pregovora i dva sastanka mirenja, možemo samo zaključiti kako poslodavac ne želi socijalni dijalog sa svojim partnerom jer kroz ove pregovore nije bilo pitanje stvaranja dodatnog financijskog troška već poslodavac želi samostalno donositi odluke kojima će se nešto isplaćivati ili neće, ovisno kako odluči Uprava društva i vlasnik. Jedino što je strana poslodavca željela je da se kolektivni ugovor potpiše na dvije godine kako bi imali zagarantirani socijalni mir bez da ulože išta, odnosno bez da u kolektivnom ugovoru zajamče barem prava koja već isplaćuju,” rekli su iz PPDIV-a.

O dionicima

KIM Mljekara Karlovac ima najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te je ujedno i najveći proizvođač i najveći izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukata dok je Dukat dio koncerna Lactalis grupe iz Francuske koja je ujedno i broj 1 mliječna grupa u svijetu koja posluje u preko 90 zemalja i ima više od 85 tisuća zaposlenih.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske je granski sindikat koji okuplja članove u više od 150 kompanija te je ove godine vodio pregovore kod više od 60 poslodavaca koji se nalaze u istom ili sličnom gospodarskom okruženju ali su ipak pronašli prostora i načina da svojim radnicima zagarantiraju veća materijalna prava i plaće kroz kolektivne ugovore.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/PPDIV