Biznis i ekonomijaPreporučeno

EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Rusija sada uživa veće prihode od fosilnih goriva nego ususret ratu u Ukrajini, potvrdio je u četvrtak izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za energetsku sigurnost Amos Hochstein.

“Ne mogu to poreći” rekao je izaslanik prema citatu Reutersa odgovarajući na pitanje postavljeno tijekom saslušanja u Senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju.

>>>EU dogovorio žrtvu za Ukrajinu, zabranu uvoza ruske nafte

Sjedinjene Države i Europska unija od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu postojano šire gospodarske i druge sankcije Rusiji no njihov je učinak upitan.

Kontraefekt

Iako su kazne uzdrmale rusku trgovinu fosilnim gorivima, one su također poremetile tržišta, izazvale samoranjavanje i raspirile cijene energenata.

Cijena referentnog sirovog Brenta u četvrtak je kotirala na ponajvećoj razini u posljednja tri mjeseca, na 123 dolara po barelu.

>>>EK gura gospodarsko samoranjavanje, Europljani na Twitteru nezadovoljni | embargo na rusku naftu

Rusija je na zapadnjačke sankcije odgovorila diskontnim cijenama za “prijateljske zemlje” i snaženjem izvoza u Indiju i Kinu.

Međunarodna agencija za energiju u svibnju je navela da su prihodi Rusije od prodaje nafte 50% veći nego na početku godine i sežu do 20 milijardi dolara mjesečno. Najveći je kupac Europska unija čiji su administratori zavjetovali postupno dokidanje uvoza do kraja godine.

De facto rafinerijski hub za Europu

Indija je u svibnju više nego udvostručila uobičajenu mjesečnu kvotu uvoza ruske nafte na rekordnih 840,000 barela dnevno, uz očekivanja analitičara da će se trend nastaviti.

Michael Tran, strateg za globalnu energetiku RBC Capital Marketsa s krajem je svibnja izrazio sumnju da Europa koristi Indiju kao posrednika i rafineriju.

>>>Njemačka žrtva za Ukrajinu rezultira papreno skupim super jeftinim javnim prijevozom

“Kako se EU odvikuje od ruskih rafiniranih proizvoda, tako u nama raste sumnja da Indija postaje de facto rafinerijski hub za Europu,” naveo je strateg u bilješci za klijente čiji je sadržaj prenio Market Watch.

“Indija kupuje rekordne količine ruske sirove nafte s velikim popustima, pokrećući svoje rafinerije iznad deklariranog kapaciteta, hvatajući ekonomsku rentu od do neba visoke marže i izvozeći benzin i dizel u Europu. Ukratko, europska politika stezanja tržišta Rusiji politička je pobjeda, ali je njezina neželjena posljedica da Europa u suštini uvozi inflaciju svojim građanima. Ovo nije samo gospodarska blagodat za Indiju, već služi i kao akcelerator za mjesto Indije u novoj geopolitički prepravljenoj karti trgovine naftom. Želimo reći da politika EU-a zapravo čini Indiju sve važnijim izvorom energije za Europu. Povijesno to nikada nije bio slučaj, i to je razlog zašto je izvoz indijskih proizvoda posljednjih mjeseci bilježio najviše razine ikada.”

Michael Tran, RBC Capital Markets

Hochstein je od indijskih dužnosnika zatražio da ne kupuju prekomjerne količine ruske nafte, ali istovremeno priznao da Washington ne može utjecati na trendove jer nije nametnuo sekundarne sankcije na ruske energente. Dodao je, bez detalja, kako vjeruje da postoji “plafon” količina koje Indija može kupiti i preraditi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital… […]

  2. […] Europska komisija, perjanica nametanja gospodarskih sankcija Rusiji, u posljednjim mjesecima frenetično traži izlaz iz ovisnosti o ruskim energentima, no alternativa je malo, one su skupe ili glupe. […]

  3. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

Comments are closed.