PreporučenoTech

Northrop Grumman predstavio nuklearni bombarder B-21 ‘Raider’ | VIDEO

Northrop Grumman Corp u petak je predstavio vojni zrakoplov B-21 “Raider”, prvi u novoj floti dalekometnih nuklearnih bombardera američkih zračnih snaga.

Premijera se odigrala u Northropovoj Tvornici 42 u Palmdaleu, Kalifornija, gdje je avion iz hangara izvučen uz dramatičnu glazbu i s holivudskim štihom.

>>>Pentagon testirao scramjet motore, nadzvučne projektile ‘koji udišu zrak’ | HAWC

Nakon što je s B-21 skinut veo, promatrači su mogli vidjeti prepoznatljiv oblik “letećeg tanjura” koji je krasio i prethodnika B-2.

Northrop je rekao da “Raider” zahvaljujući svojem dometu i sustavu za punjenje gorivom u letu konvencionalno i nuklearno oružje može isporučiti širom svijeta.

Američke zračne snage namjeravaju kupiti najmanje 100 bombardera, uz cijenu od oko 750 milijuna dolara po primjerku.

>>>Na pandemiju otporna hrvatska obrambena industrija zasjala na Milipolu

Northrop je lukrativni tender osvojio u 2015. godini u natjecanju s Boeing Co i Lockheed Martin Corp. Njegov je opskrbni lanac razgranat na više od 400 dobavljača iz 40 američkih saveznih država.

Šesta generacija

Kompanija je B-21 klasificirala kao šestu generaciju vojnih aviona čija je značajka lagano spajanje s drugim zrakoplovima i modularnost u integraciji budućih oružanih sustava.

Doug Young, generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems, za Reuters je rekao da bombarder ima novu, izdržljiviju i za održavanje jeftiniju oplatu koja ga čini nevidljivim za radare.

>>>Rusija testirala Sarmat, alfu i omegu svih nuklearnih projektila | VIDEO

Videozapisi i fotografije s događaja prva su svjedočanstva “Raideru” koji je u medijima do sad bio predstavljen isključivo kroz ilustracije.

Northrop posjeduje šest B-21 u različitim stupnjevima izrade uz očekivanja da će prvi testni letovi započeti sredinom 2023. godine.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija ‘nije papirnati tigar’

Za američku vojnu industriju uobičajeno, na projektu trenutačno radi više od 8,000 ljudi zaposlenih u Grummanu, industrijskim partnerima i američkim zračnim snagama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Northrop Grumman predstavio nuklearni bombarder B-21 ‘Raider’ | VIDE… 03/12/2022 […]

Comments are closed.