PolitikaPreporučeno

Rusija najavila prekid opskrbe zemljama koje ograničavaju cijenu nafte

Rusija, drugi najveći proizvođač nafte u svijetu, svoju sirovinu neće prodavati subjektima koji usvoje zapadnjačku politiku ograničavanja cijena čak i po cijenu smanjenja proizvodnje, rekao je u nedjelju glavni Putinov čovjek za energiju.

>>>Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom

Proglas stiže nakon što je Grupa sedam (G7) zapadnjačkih zemalja s pridruženom Australijom u petak dogovorila ograničavanje cijena ruske nafte u transportu morem na 60 dolara po barelu u nastojanju da oslabi jedan od ključnih izvora financiranja ruske invazije na Ukrajinu.

Instrument

Zamjenik ruskog predsjednika vlade, Aleksander Novak, u nedjelju je rekao da potez Zapada predstavlja grubo uplitanje na tržište, proturječi pravilima slobodne trgovine i vodi destabilizaciji globalnog tržišta energentima jer okida smanjenje opskrbe.

>>>EK predložio okidače, korektivni mehanizam za krajnju nuždu | cijene plina

“Mi radimo na mehanizmu koji će zabraniti upotrebu instrumenta za ograničavanje cijena neovisno na kojoj je razini postavljen jer bi takvo uplitanje moglo dalje destabilizirati tržišta,” rekao je Novak čiji resor obuhvaća industriju nafte i plina, nuklearne energije i ugljena.

>>>Ruski diplomat: počevši s ovom godinom Europa će živjeti bez ruske nafte

“Mi ćemo naftne proizvode prodavati samo onim zemljama koje posluju pod tržišišnim uvjetima, čak i ako to znači da ćemo malo smanjiti proizvodnju,” dodao je prema citatu Reutersa.

Dužnosnik je ocijenio da će zapadnjački potez izazvati nevolje na tržištima i uz Rusiju zahvatiti i druge zemlje.

Ukaz

Pozivajući se na izvor koji je zatražio anonimnost, Reuters doznaje da Rusija priprema ukaz koji će ruskim kompanijama i trgovcima zabraniti interakciju sa zemljama i tvrtkama koje nameću ograničenja.

>>>Odgovor na invaziju Ukrajine razara industrijsku bazu Europske unije

Predsjednik Vladimir Putin drži da su Sjedinjene Američke Države i njihovih saveznici Rusiji nametnuli najoštrije sankcije u modernoj povijesti te povele gospodarski rat zbog kojeg će se suočiti s energetskom krizom.

On je u rujnu Europu i Zapad upozorio da će se u slučaju posezanja za kontrolom cijena “smrznuti poput lisičjeg repa” iz ruske bajke.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

Igrači u industriji i američki dužnosnici za Reuters su rekli da Rusija posjeduje dovoljno tankera za izbjegavanje “neprijateljskih” luka, podcrtavajući limite do sad najbodrijeg pokušaja da se smanji priljev novca u ruske ratne kovčege.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Prodaja prirodnog plina i nafte Europi za Rusiju je jedan od glavnih izvora stranih valuta otkad su sovjetski geolozi u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata otkrili bogata nalazišta u močvarama Sibira.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima