PolitikaPreporučeno

Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’

Rusija je u petak upozorila Zapad da će pokušaj ograničavanja cijena ruskih energenata u odgovoru na njezinu invaziju Ukrajine propasti i u konačnici dovesti do nestabilnosti Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Washington, Vijeće Europske unije, Europska komisija i članice G7 skupine najrazvijenijih zemalja predvodnici su zapadnjačkih sankcija ponajviše usmjerenih na energente koji slove kao glavni izvor financiranja ruske vojne kampanje.

>>>Komisija traži kontrolu cijena, redukciju struje | VIDEO

Europska komisija planove o regulaciji cijena plina najavljuje od ponedjeljka. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će u slučaju primjene bilo kakvih ograničenja zaustaviti opskrbu svim energentima, upozoravajući Zapad da će se “smrznuti poput vučjeg repa iz bajke”.

“Preostalo bi nam samo jedno: kao u poznatoj ruskoj bajci, osudili bismo vučji rep na smrzavanje.”

Vladimir PUtin

G7 želi nametnuti i ograničenje cijena nafte i derivata iz Rusije, mjere bi uključivale uskraćivanje garancija, financiranja i posredovanja povezanih s naftom kojoj bi cijena bila veća od još nedefinirane granice.

Sklizak teren

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u osvrtu je rekla da Zapad ne razumije kako bi takvi koraci u konačnici utjecali na njihove zemlje, koje bi na kraju “kliznule”.

“Kolektivni Zapad ne razumije: uvođenje granice na cijene ruskih energetskih resursa vodi na klizavi teren ispod njihovih nogu,” rekla je prema citatu Reutersa.

Slično je gledište u petak iznio i utjecajni predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin čija je procjena da će plan propasti i dovesti do rasta cijena iznad umjetno određenih granica.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

“Ono što G7 dužnosnici nazivaju cjenovnim ‘plafonom’ postat će cjenovni pod,” napisao je Volodin na Telegramu. “Globalno tržište nije ograničeno na sedam zemalja.”

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Iako je Zapad zdušan u samoranjavanju, druga velika tržišta, uključujući Kinu i Indiju, nimalo ne zaziru od kupnje sve povoljnih ruskih energenata.

Razjedinjenje u Uniji

Ministri energetike Europske unije u međuvremenu u petak vijećaju o ograničavanju cijena plina uvezenog iz Rusije, no prve izjave otkrivaju neslogu oko prijedloga Europske komisije.

Ograničavanje najzdušnije zagovaraju baltičke zemlje.

“Rusija je rekla, ako želite naš plin, uklonite sankcije. To je ucjena. Mi se ne možemo povući, mi moramo biti ujedinjeni, mi moramo imati političku volju da Ukrajini pomognemo u pobjedi,” rekla je estonska ministrica ekonomskih poslova Riina Sikkut.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

Njezino gledište ne dijele predstavnici središnjih i istočnih članice Unije čija su gospodarstva naveliko ovisna o ruskim energentima.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

“Ako bi se cjenovne restrikcije uvele isključivo za ruski plin, to bi očito dovelo do trenutnog prekida opskrbe ruskim plinom. Nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to prepoznalo,” rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (7)

  1. […] Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’ 09/09/2022 […]

  2. […] Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’ 09/09/2022 […]

  3. […] >>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’ […]

  4. […] “Neizvjesnost” će osobito uvjetovati zimske (ne)prilike, ukoliko se zima pokaže “velika”, Europa će se, čak i najboljem scenariju, “smrznuti poput vučjeg repa u bajci”. […]

  5. […] >>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’ […]

  6. […] >>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’ […]

Comments are closed.