PolitikaPreporučeno

Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

Rastući obujam izvoza nafte uparen s rastućim cijenama prirodnog plina ove će godine velebno osnažiti ruske prihode od izvoza energenata, javlja Reuters nakon uvida u dokumente ministarstva gospodarstva.

Projekcije predviđaju da će prihodi unatoč, ili radije zahvaljujući zapadnjačkim sankcijama, ove godine segnuti do 337.5 milijardi dolara, 38% više nego u 2021. godini.

>>>Sankcije pomogle Gazpromu da godišnji cilj u prihodima od LNG-a postigne u pet mjeseci

Novac će predsjedniku Vladimiru Putinu pomoći u održavanju vojnog proračuna ili za kupnju socijalnog mira kroz povećanje plaća i mirovina.

Asimetrični učinak

Analitičari ističu da zarada od energenata tek djelomično kompenzira štetu koju sankcije nanose cjelokupnom gospodarstvu.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

“Učinak sankcija na rusko gospodarstvo izrazito je nerazmjeran. U pojedinim sektorima, poput autoindustrije, on je bio katastrofalan. Naftni je sektor zasad relativno neokrznut,” konstatirao je pridruženi član njemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove, Janis Kluge.

Teško su pogođeni i tehnološko-informacijski i financijski sektori “koji su imali najsnažnije veze sa Zapadom i stoga posljedično najviše i trpe.”

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

Unatoč pritiscima, ministarstvo gospodarstva očekuje bolje od predratnih rezultate energetskog sektora i u idućoj godini kada bi on u državne kofere trebao uliti 255.8 milijardi dolara, desetak milijardi više nego u 2021. godini.

Prognoze ministarstva predviđaju da će se izvozna cijena plina ove godine više nego udvostručiti i segnuti do 730 dolara za 1000 kubnih metara te postupno padati do 2025. godine.

Odmjeravanje, poigravanje

Cijene na tržištu plina uvjetuje na trenutke impresivno odmjeravanje Zapada, a osobito Europe i Rusije. Jedna je od arterija za dostavu presječena u Ukrajini dok Sjeverni tok 1, glavna ruta prema Njemačkoj, trenutačno radi s 20-ak posto kapaciteta.

>>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Kremlj je pojedine članice Unije proglasio “neprijateljskima” te im uskratio isporuku, što dodatno podgrijava tržišta.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Poigravanje je rezultiralo epohalnim inflatornim pritiscima u Europi koju očekuje zima štednje i redukcija.

Revizija BDP-a

Rusija je nakon inicijalnog salva sankcija postupno i postojano povećala izvoz nafte u Aziju, zbog čega je ministarstvo osnažilo i prognoze prihoda od tog energenta.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Prema Reutersu, dokumenti generalno ukazuju da se rusko gospodarstvo sa sankcijama nosi bolje od priželjkivanja ili pribojavanja.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Ministarstvo je u prvim mjesecima rata upozorilo da bi se bruto domaći proizvod (BDP) mogao smanjiti za više od 12%, što bi predstavljalo najveće urušavanje od pada Sovjetskog Saveza.

Prema posljednjim procjenama, BDP će ove godine okopniti za “samo” 4.2% a realni raspoloživi dohodak za 2.8%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (7)

  1. […] šest mjeseci rata i svesrdne, kako se pokazalo nepromišljene i samoranjavajuće potpore Ukrajini, Unija se našla slomljenom u odmjeravanju s Rusijom na čijim energentima počiva najsnažnije […]

  2. […] Upozorenje stiže u kontekstu europskog odgovora na rusku invaziju Ukrajine koji je prema rastućem konsenzusu analitičara samoporažavajući i kontraproduktivan, budući da je “žrtva” rezultirala snaženjem a ne slabljenjem Rusije. […]

  3. […] >>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere […]

  4. […] >>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere […]

  5. […] Von der Leyen je podijelila još, ako ne činjenično netočnih onda paušalnih procjena o učinkovitosti europskog odgovora na invaziju koji je, među ostalim, rezultirao povijesnim prihodima i izvanrednom dividendom ruskog državnog titana Gazproma i osnažio ratne kofere Kremlja. […]

Comments are closed.