Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Rusija je u srijedu u skladu s najavama stegnula isporuku prirodnog plina Europskoj uniji potpirujući energetsku krizu potaknutu odmjeravanjem Bruxellesa i Moskve u kontekstu zapadnjačkog odgovora na invaziju Ukrajine.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Posljednja redukcija Sjevernog toka 1 koji u mirnodopska vremena zadovoljava oko trećine europskih potreba za prirodnim plinom isporuku je smanjila na manje od petine ukupnog kapaciteta u trenutku kada najsnažnije europsko gospodarstvo već poseže za kriznim mjerama.

Članice Europske unije u utorak su odobrile u poredbi s prijedlogom Europske komisije razvodnjen plan za izvanredne situacije nakon što su pojedine nacije odbile žrtvu ili solidarnost s prekidom opskrbe ponajviše pogođenom Njemačkom.

Pritisak na cijene umjetnog gnojiva

Neovisni promatrači Kraljevske banke Kanade drže da bi plan Europi mogao pomoći da prebrodi zimu, ali uz uvjet da se tok plina nastavi s 20 do 50 posto kapaciteta.

>>>S Njemačkom koja ‘živi iznad svojih mogućnosti’ solidarna Španjolska odbacila štednju plina

Pojedini analitičari izražavaju bojazan da on neće biti dovoljan i da pojedine članice neće uspjeti dopuniti spremnike do odgovarajućih ili nužnih razina.

Reuters je u srijedu izvijestio da je jedna od vodećih svjetskih kemijskih tvrtki svijeta, BASF, već započela sa sektorskim smanjenjem proizvodnje, uključujući proizvodnju amonijaka neophodnog za sintezu umjetnog gnojiva.

>>>Sankcije pomogle Gazpromu da godišnji cilj u prihodima od LNG-a postigne u pet mjeseci

Kemijske tvrtke najveći su industrijski korisnici prirodnog plina u Njemačkoj, a amonijak je proizvod koji najviše troši plin u toj industriji.

Reakcija tržišta

Fizički tok plina kroz Sjeverni tok 1 u srijedu je s oko 28 milijuna kilovatnih sati po satu (kWh/H) usahnuo na 14.4 milijuna kWh/h. Pad stiže nepunih tjedan dana nakon što je zaključen remont generatora na jednoj od stanica za tlačenje.

Reakcija tržišta bila je neposredna uz propinjanje veleprodajne cijene za kolovoske ugovore na referentnom nizozemskom tržištu za 7%, na 210 eura po megawat satu.

>>>MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Italiji

Cijene su trenutačno oko 400% više nego u istom razdoblju lani.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (3)

  1. […] Dakako, ranjivi su i dijelovi gospodarstva izloženi energiji, a osobito proizvodnja metala i kemijska industrija. […]

  2. […] Rusija je u odgovoru na zapadnjačke sankcije okinute njezinom invazijom na Ukrajinu postupno ograničila ili dokinula isporuku plina europskim kupcima. Sjeverni tok 1, glavna arterija za dostavu plina u Njemačku trenutačno radi s 20-ak posto kapaciteta. […]

  3. […] >>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari … […]

Comments are closed.