Biznis i ekonomijaPreporučeno

MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Italiji

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je upozorio da bi ruski embargo na izvoz prirodnog plina u Europsku uniju vodio prema oštroj recesiji u istočnoj Europi i Italiji.

Procjena, temeljena na scenariju u kojem članice Europske unije međusobno ne dijele zalihe plina i/ili ne posežu za kontrolom cijena, predviđa snažnu, veću od pet posto kontrakciju gospodarstava u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji.

>>>Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

MMF u izvješću podsjeća da EU na ruskom tržištu zadovoljava 42% svojih potreba za prirodnim plinom. Udjel u uvozu veći od 50 posto ima osam članica.

Podbadanje ruskog medvjeda

Rusija je do početka lipnja ispunjavala ugovorene obveze prema europskim kupcima, ali je EU tada usvojio novu rundu sankcija koja je djelomično zahvatila ruski izvoz nafte. Pojedini su europski političari embargo tražili nediplomatskim ili slabo odmjerenim riječima, što je razjarilo Kremlj.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Osobitu je ljutnju izazvao njemački ministar gospodarstva Robert Habeck koji se ustoličio u gorljivu perjanicu poziva na zabranu uvoza.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Ruski državni monopolist na tržištu plina Gazprom neposredno je nakon njegovih izjava započeo smanjivati isporuku plina Sjevernim tokom 1 koji je od 11. srpnja zaustavljen zbog redovitog godišnjeg održavanja.

Brojni analitičari i političari drže da je nastavak isporuke po završetku remonta neizvjestan i ovisan o “milosti” Kremlja.

“Zima dolazi”

Povijesno divljanje cijena na europskom tržištu plina u posljednjim je mjesecima, u skladu sa samoregulacijom, već smanjilo potrošnju skupog energenta za 9 posto i uzgred odrezalo 0.2% bruto domaćeg proizvoda Unije, no projekcije MMF-a sugeriraju da bi u izostanku odrješitijih mjera bol u zimi mogla postati nepodnošljiva.

>>>IEA: Europa potrošnju plina mora sasjeći odmah

Model fonda predviđa da bi u slučaju potpunog prekida isporuke najugroženije članice kroz zimu mogle zadovoljiti između 15 i 40 posto uobičajenih potreba.

Najcrnji scenarij podrazumijeva europsku nesolidarnost u kojoj članice s većih zalihama iste odbijaju podijeliti s ranjivijim zemljama. Pojedine bi nacije mogle posegnuti za jednostranim gomilanjem pričuva i tako dodatno napeti tržište. Među čimbenicima su i uska grla u plinskoj mreži ili subvencije cijena koje bi potrošače mogle potaknuti da zimi ne štede na grijanju.

Kušnja europske solidarnosti

Prema najoptimističnijem scenariju, ruski bi embargo ovogodišnji BDP EU-a umanjio za samo 0.4%, a najveću bi kontrakciju, za više od 1%, iskusila Mađarska.

“Ukoliko europska tržišta ostanu integrirana interno i s ostatkom svijeta, naše (modeliranje) sugerira da bi globalno LNG tržište pomoglo ublažiti gospodarske učinke,” napisali su ekonomisti MMF-a. “Ovo je trenutka u kojem Europa treba nadograditi odlučne akcije i solidarnost prikazanu tijekom pandemije kako bi odgovorila na izazovne trenutke današnjice.”

>>>Gazprom: ‘viša sila’ zaustavila isporuku plina velikom europskom kupcu

Financial Times u izvješću podcrtava i “trenutak istine” za njemačku solidarnost jer je sve izglednije da će tamošnje vlasti morati odlučiti hoće li zaštiti najsnažnije europsko gospodarstvo i nacionalnu industriju ili slabijim članicama Unije pomoći da se ne smrznu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Itali… 19/07/2022 […]

  2. […] Kako bilo, europske sankcije ruskog energetskog sektora zapravo i više nego očito hrane isti dok Uniju guraju u hladnu zimu i/ili recesiju. […]

Comments are closed.