Biznis i ekonomijaPreporučeno

Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Glavna i najveća arterija za isporuku ruskog plina u Njemačku u ponedjeljak je zaustavljena radi redovitog godišnjeg održavanja koje bi u mirnodopskim uvjetima potrajalo desetak dana ali u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu izaziva bojazan od razvučene stanke.

>>>Putin upozorio Zapad na ‘bez pretjerivanja katastrofalne posljedice’ sankcija

Cjevovod Sjeverni tok 1 koji se proteže podno Baltičkog mora kroz godinu u Njemačku dostavi 55 milijardi kubičnih metara (bcm) plina, remont je ove godine predviđen za razdoblje od 11. do 21. srpnja.

Podbadanje mrkog medvjeda

Rusija je prošloga mjeseca isporuku plinovodom sasjekla na 40% totalnog kapaciteta, citirajući odgađanje povratka opreme koju njemački Siemens Energy servisira u Kanadi i druge faktore povezane s održavanjem.

>>>Rusija kažnjava Njemačku, smanjuje opskrbu i žari cijene na tržištu plina

Usporavanje toka koincidira s ratobornim i nediplomatskim izjavama njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka čiji su pozivi na embargo ruske nafte zahvaljujući gorljivom tonu izgledno, ili očito, naljutili Kremlj.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Ukrajina je u Kanadi snažno lobirala da se turbina na remontu ne vrati u Europu, ali su kanadske vlasti odobrile njezino otpremanje uz paralelno snaženje sankcija ruskom energetskom sektoru.

Brojni dužnosnici u Europskoj uniji ne skrivaju bojazan da bi Rusija mogla produljiti održavanje i tako otežati planove o punjenju podzemnih spremnika i stvaranju pričuva za zimu, što bi dodatno pogoršalo već katastrofalnu situaciju na tržištu plina gdje cijene već mjesecima divljaju u serijskom obaranju povijesnih rekorda uslijed niza faktora, uključujući postpandemijski povrtak potražnje i remećenje opskbrnih lanaca.

>>>Pohrana, kontrola, regulacija i motivacija u novoj europskoj strategiji opskrbe plinom

Habeck je krajem lipnja, nakon što je podbo “ruskog medvjeda”, građanima rekao da se pripreme za mogućnost da privremeni prekid Sjevernog toka 1 postane trajniji.

“Nagli prekid uvoza ruskog plina također bi imao značajan utjecaj na radnu snagu u Njemačkoj … Posljedice bi zahvatile oko 5.6 milijuna radnih mjesta,”

Bertram Brossardt

“Na temelju uzorka koji smo vidjeli, ne bi bilo jako iznenađujuće da neki mali, tehnički detalj bude pronađen i tada bi oni mogli reći ‘sada više ne možemo pokrenuti’,” cjevovod, rekao je ministar krajem lipnja.

“Putin ne poznaje tabu”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opetovano odbacuje tvrdnje ili sugestije da Moskva naftu i plin koristi kao oružje političkog pritiska. Službeni je stav da je održavanje redoviti, unaprijed dogovoreni događaj i da nitko ne “izmišlja” nikakve popravke.

>>>Analitičari očekuju kolabiranje njemačke konkurentnosti, euro najslabiji u dva desetljeća

Moskva je navode i procjene da priprema invaziju na Ukrajinu osporavala do njezina početka.

Rusija je dostavu prirodnog plina u posljednjim mjesecima dokinula nekolicini europskih zemalja. Jedan ih je dio klasificiran kao “neprijateljski”, a drugi je odbio zahtjev za plaćanje ruskih energenata u ruskoj nacionalnoj valuti.

>>>Na tržištu plina ruska odmazda, strepnja… ‘tiha kapitulacija’ Njemačke

“Posljednjih nekoliko mjeseci je pokazalo jednu stvar: Putin ne poznaje tabu. Potpuni prekid opskrbe plinom kroz Sjeverni tok stoga ne može biti isključen,” odvagnuo je Timm Kehler, generalni direktor njemačkog industrijskog udruženja Zukunft Gas.

Duboko razočaranje Ukrajine

Njemačka je kroz vikend pozdravila odluku Kanade da odobri “vremenski ograničenu i opozivu dozvolu” kako bi se isporučila oprema za Sjeverni tok 1.

Ukrajinski ministri energetike i vanjskih poslova u izjavama su izrazili “duboko razočaranje” i Kanadu pozvali da povuče dozvolu koja se svodi na prilagodbu sankcija “hirovima Rusije.”

>>>‘Crni labudovi’ zaigrali za Rusiju | opskrba plinom

Siemens Energy kaže da ubrzano radi na drugim formalnostima i logistiki kako bi opremu stavio na mjesto što je prije moguće.

>>>Njemačka priprema ‘transparentni i nediskriminirajući’ danak za plin, rat u Ukrajini

Zongqiang Luo, analitičar tržišta plinom iz Rystad Energy, drži kako “nije nemoguće” da će Gazprom svaku odgodu u isporuci iskoristiti kao opravdanje za produljenje održavanja koje je u posljednjim godinama trajalo između 10 i 12 dana.

Reuters piše da pronalazak dodatnih grešaka ili nedostataka na plinskoj ili naftnoj infrastrukturi tijekom remonta nije neuobičajeno, upravitelji rokove mogu pomaknuti ako je to nužno.

Scenariji, uzbuna, posljedice

Aktualni je konsenzus da totalni prekid isporuke nije izgledan, no analitičari Goldman Sachsa bilježe da Gazprom smanjenje opskrbe kroz Sjeverni tok 1 nije niti pokušao nadoknaditi kroz druge dostupne rute, zbog čega je produljeno razdoblje ograničenog toka moguće.

>>>Europa pali termoelektrane na ugljen | energetska kriza

Njemačka je trenutačno u drugom od tri stupnja uzbune definirane kriznim planom za opskrbu plinom. Treći stupanj podrazumijeva redukciju za industrijske i druge potrošače.

“Posljednjih nekoliko mjeseci je pokazalo jednu stvar: Putin ne poznaje tabu. Potpuni prekid opskrbe plinom kroz Sjeverni tok stoga ne može biti isključen,”

Timm Kehler

Ekonomisti su upozorili da bi prestanak isporuke rezultirao recesijom. Industrijska udruga vbw iz Bavarske prošlog je mjeseca procijenila da bi takav scenarij njemačko gospodarstvo u drugoj polovici godine koštao 193 milijarde eura.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

“Nagli prekid uvoza ruskog plina također bi imao značajan utjecaj na radnu snagu u Njemačkoj … Posljedice bi zahvatile oko 5.6 milijuna radnih mjesta,” rekao je generalni direktor vwb-a Bertram Brossardt.

>>>‘Viša sila’ zaustavila veliku arteriju za isporuku ruskog plina kroz Ukrajinu, posljedice nejasne

Dakako, scenarij bi imao i širi utjecaj na čitavu Europu i odjekivao širom svijeta. Već povijesno visoke cijene energenata mogle bi osvojiti nove vrhunce i na njima boraviti dulje provocirajući građanske nemire i previranja.

Veleprodajna cijena prirodnog plina na referentnom europskom tržištu u Nizozemskoj danas je više od 400% veća nego prošloga srpnja.

“Ako Sjeverni tok budu odsječen, ili ako Njemačka izgubi svoj ruski uvoz, tada će se učinak osjetiti u cijeloj sjeverozapadnoj Europi”, izjavio je nizozemski ministar energetike Rob Jetten.

>>>Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

Ministar je u četvrtak rekao da bi nizozemsko plinsko polje Groningen u slučaju totalnog prekida opskrbe teoretski moglo osnažiti ekstrakciju, ali bi to došlo s rizikom od zemljotresa.

Prekid opskrbe Sjevernim tokom 1 nije povoljan niti za Rusiju jer bi izgubila značajne prihode.

Bumerang

Ruski ministar financija u lipnju je rekao da će prihodi od nafte i plina u tom mjesecu u državne kovčege isporučiti oko 6.5 milijardi dolara (393 milijarde rubalja) više nego što je bilo predviđeno u proračunskim planovima.

Ministarstvo očekuje nastavak blagotvornog trenda uz procjenu da će prihodi u srpnju biti 259 milijardi rubalja veći od očekivanih.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

U komentaru navedenog, Grabancijaš evocira termin “blowback” (engl. povratni udarac) koji je američka Središnja obavještajna agencija osmislila za situacije u kojoj su njezine akcije rezultirale neželjenim ili neočekivanim posljedicama, odnosno ukazuje na neosporivu činjenicu da su “epohalne” sankcije koje je Europa nametnula Rusiji zapravo poražavajuće za one koji su ih osmisli.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjeve… 11/07/2022 […]

  2. […] Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjeve… 11/07/2022 […]

  3. […] Ruski državni monopolist na tržištu plina Gazprom neposredno je nakon njegovih izjava započeo smanjivati isporuku plina Sjevernim tokom 1 koji je od 11. srpnja zaustavljen zbog redovitog godišnjeg održavanja. […]

Comments are closed.