Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pohrana, kontrola, regulacija i motivacija u novoj europskoj strategiji opskrbe plinom

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis; Foto: European Council

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su ovoga tjedna ubrzano stvaranje zaliha plina kako bi se do iduće zime osigurale dovoljne količine za kućanstva i poduzeća u EU-u.

Zastupnici žele osigurati obveznu minimalnu količinu plina od 80 posto u skladištima do 1. studenog 2022. i još 90 posto u nadolazećim godinama kako bi se zajamčila opskrba na području EU-a, izvijestio je Europski parlament.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Ključni cilj ovoga plana je da se kućanstva i poduzeća u EU-u zaštite od nepovoljnih i nesigurnih uvjeta na globalnom tržištu koji mogu dovesti do smanjenja ili prekida opskrbe plinom.

Nakon što je Europski parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio ovaj prijedlog u okviru hitnog postupka, zastupnici će sada o tome pregovarati s ministrima EU-a.

Regulacija, motivacija

Skladišta koja će biti uključena u ovaj plan morat će proći novi proces certifikacije kako bi se izbjegli rizici uzrokovani vanjskim faktorima. Operatori koji ne osiguraju certifikat morat će se odreći vlasništva ili kontrole nad postrojenjima za skladištenje plina u EU-u.

>>>Picula: Unija je ovisna o ruskom plinu

Također, prema novim pravilima, operatori neće moći zatvoriti skladište plina bez odobrenja nacionalnog regulatora.

Kako bi se dodatno ubrzalo ponovno punjenje rezervi plina, novim će se zakonom motivirati i energetska poduzeća, putem tarifnih popusta za transport do postrojenja za skladištenje ili iz njih.

Ovaj ključni zakonodavni prijedlog ne odnosi se samo na nove i prijeko potrebne pravne odredbe već je prije svega riječ o osiguravanju opskrbe plinom za sljedeću zimu”, rekao je zastupnik Jerzy Buzek (EPP) ispred pregovaračkog tima Europskog parlamenta.

>>>Komisija traži izlaz iz energetske ovisnosti o Rusiji

“To je ono što naši građani – kućanstva, mala i srednja poduzeća te industrija – danas očekuju od Europske unije. Moramo ispuniti ta očekivanja i spremni smo odmah započeti pregovore. Vjerujem da se Vijeće slaže s tim pristupom“, dodao je.

Žurni postupak

Europski parlament je s 516 glasova za, 25 protiv i 15 suzdržanih izglasao vraćanje ovog predmeta odboru na pregovore, koji će započeti kada ministri EU-a usuglase svoje stajalište.

Europska komisija je taj zakonodavni prijedlog donijela 23. ožujka, potaknuta novonastalim uvjetima uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Odbor Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) zatražio je primjenu hitnog postupka o ovom predmetu, što je Europski parlament podržao izglasavši u utorak 4. travnja pokretanje takvog postupka.

Zastupnici u Europskom parlamentu još su krajem ožujka poručili da osiguravanje dovoljne količine plina za iduću zimu u skladištima zemalja članica jedan od ključnih ciljeva EU-a, uz ubrzavanje procesa smanjenja ovisnosti o ruskim energentima te reguliranje cijena energenata za europske potrošače.

Kontrola i koordinacija

Izvršni Komisijin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis rekao je tada da je od ključne važnosti da EU napuni svoja skladišta plina kako bi osigurala dovoljne količine za iduću zimu.

>>>Ursula von der Leyen najavila nadnacionalnu nabavu plina

“Moramo udvostručiti naše napore i osigurati da budemo bolje pripremljeni za idući zimu”, poručio je Dombrovskis na raspravi u Europskom parlamentu 24. ožujka.

Najavio je također da će zemlje članice morati svaki mjesec nadopunjavati svoja skladišta i o tome obavještavati Komisiju. “Što se toga tiče već je uspostavljana svojevrsna platforma za kontrolu i koordinaciju”, rekao je Dombrovskis.

>>>Vodik dobio primogenituru, prirodni plin odsječen od EU fondova

Zemlje članice koje nemaju mogućnost skladištenja plina, dodao je, moraju se pobrinuti da skladište u nekoj drugoj zemlji članici

Dombrovskis je također istaknuo da EU mora “što je moguće prije” ostvariti neovisnost o ruskim energentima, a Komisija to planira postići daljnjom diversifikacijom izvora energije te povećanjem udjela ukapljenog tekućeg plina.

Pratite nas na Google vijestima