Biznis i ekonomijaPreporučeno

Europa pali termoelektrane na ugljen | energetska kriza

Termoelektrana na ugljen; Foto: Emilian Robert Vicol/Pixabay

Nizozemska se uslijed rastuće i goruće energetske krize uvjetovane zapadnjačkim odgovorom na rusku invaziju Ukrajine priključila Njemačkoj i Austriji u reaktivaciji i/ili popuštanju svih restrikcija za termoelektrane na ugljen čiji su kapaciteti “do jučer” bili ograničeni na jednu trećinu.

Berlin i Beč slične su korake najavili u nedjelju nakon što je Moskva smanjila isporuku prirodnog plina u Njemačku kroz Sjeverni tok 1.

>>>Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

Nizozemski ministar za energetiku, Rob Jetten, u navedenom je kontekstu novinarima rekao da je “vlada odlučila neposredno povući sva ograničenja proizvodnje za termoelektrane na ugljen”.

Dodao je da je odluka “pripremljena zajedno s našim europskim kolegama kroz posljednjih nekoliko dana”.

Nizozemska je među članicama Europske unije koje su ponajmanje ovisne o ruskom plinu čiji je udjel na njezinom tržištu oko 15%, no vlasti su ipak zabrinute.

>>>Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku redukciju

“Želim naglasiti da trenutačno nema akutne nestašice plina,” rekao je Jetten. “Ipak, sve više zemalja biva stisnuto (od Rusije). I to nas brine.”

Rječiti Habeck i ruska odmazda

Austrijska vlada u nedjelju je izvijestila da će zbog nestašice električne energije reaktivirati konzerviranu termoelektranu u općini Mellach.

Njemačka je istovremeno rekla da privremena reaktivacija i snaženje njezinih kapaciteta na fosilna goriva ne utječe na planove o zatvaranju svih elektrana na ugljen do 2030. godine.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

“Datum izlaska iz ugljena u 2030. nije nimalo dvojben,” izjavio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva Gabriel Haufe pa dodao da je cilj “značajniji nego ikada”.

Zapadnjački odgovor na rusku agresiju generalno potpiruje cijene energenata širom svijeta. Njemačka je trenutačno u prvom od tri stupnja uzbune i zajedno s drugim članicama Unije frenetično kupuje plin kako bi osigurala zalihe za dolazeću zimu što izaziva dodatni pritisak na cijene i tržišta.

>>>‘Crni labudovi’ zaigrali za Rusiju | opskrba plinom

Njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck u posljednjim je tjednima vatrenim, strastvenim ali i neodmjerenim ili ratobornim izjavama i pozivima na embargo ruske nafte naljutio Kremlj, no ruski državni energetski titan Gazprom tvrdi da smanjenje opskrbe nije odmazda već je uvjetovano redovitim održavanjem cjevovoda.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Gazprom je već uskratio isporuku plina državama koje Moskva drži neprijateljskima, uključujući Finsku, Dansku, Poljsku, Nizozemsku i o ruskom tržištu teško ovisnu Bugarsku.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Njemačka je u osobito ranjivoj poziciji, Habeck je u četvrtak rekao da je plin “od sada oskudna roba”.

“Izvanzakonite” okolnosti

Europska komisija u ponedjeljak je izrazila spremnost na kršenje recentno usvojenog Zakona o klimi i natuknula da bi se “ponešto postojećih kapaciteta na ugljen moglo koristiti dulje nego što je to prvotno očekivano”.

>>>Švicarska vlada formira krizne skupine za opskrbu plinom, energijom

“Znamo da će se energetski miks i planovi zemalja članica blago prilagoditi zbog toga što smo u neočekivanoj situaciji,” rekao je glasnogovornik izvršnog tijela Tim McPhie.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/AFP

Comment here