Biznis i ekonomijaPreporučeno

Finska je odsječena od ruskog plina | rat u Ukrajini

Foto: Thawt Hawthje

Finska je dobila obavijest ruskog Gazproma da će u subotu ujutro zaustaviti njezinu opskrbu prirodnim plinom, rekao je u petak finski državni veletrgovac tim energentom, Gasum.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Gazprom Export navodi da je odluka donesena u skladu sa zahtjevom predsjednika Vladimira Putina da “neprijateljske zemlje” koje su Rusiji nametnule sankcije zbog “specijalne vojne operacije” u Ukrajini energente plaćaju u njezinoj nacionalnoj valuti.

Više nego manje panična potraga za alternativama

Većina predratnih ugovora denominirana je u eurima i dolarima. Moskva je zbog odbijanja njihove izmjene u posljednjih mjesec dana od svoje plinske mreže već odsjekla Bugarsku i Poljsku što izaziva domino efekt, paničnu potragu za alternativama, pozive na štednju i snaženje pričuva za dolazeću zimu.

>>>‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Većina plina na finskom tržištu stiže iz Rusije no on ima malenu ulogu u opskrbi i namiruje oko 5% godišnje potrošnje energenata.

>>>Na tržištu plina ruska odmazda, strepnja… ‘tiha kapitulacija’ Njemačke

Ipak, postotak je značajan za industrijske titane poput Neste ili Metsa i drugih kompanija u šumarstvu, kemijskoj ili prehrambenoj industriji koje će morati pronaći alternativne izvore ili prilagoditi proizvodnju.

“Izrazito je žalosno što će isporuke prirodnog plina prema našem ugovoru o opskrbi sada biti zaustavljene,” napisao je u priopćenju izvršni direktor Gasuma, Mika Wiljanen. “Ipak, mi smo se pažljivo pripremali za ovu situaciju i bit ćemo, ukoliko ne dođe do remećenja u opskrbnoj mreži, u mogućnosti da sve naše klijente opskrbimo u dolazećim mjesecima,” dodao je.

>>>Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku redukciju

Finska je u petak izvijestila da je unajmila plovilo za pohranu prirodnog plina tvrtke Excelerate Energy sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Brod ima veliki kapacitet zahvaljujući tehnologiji za “superhlađenje” plina koji se potom može vratiti u tekuće agregatno stanje.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Plin će kopnenim putem stizati kroz cjevovod priključen na estonsku plinsku mrežu.

“Nikome se ništa neće isporučiti besplatno”

Gazprom Export u petak je rekao da Finska nije ispunila nove ugovorne obveze za plin isporučen u travnju. Kompanija je najavila da će svoje interese braniti u arbitražnim postupcima.

>>>Finska ulazi u NATO u tektonskom pomaku na ‘Velikoj šahovnici’, Rusija sikće

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, prije je u petak izjavio da nema detaljne informacije o poslovanju i ugovorima Gazproma. “No očito se nikome ništa neće isporučiti besplatno,” rekao je.

>>>Milanović dao snažne argumente za blokadu širenja NATO-a, zaštitu nacionalnog interesa, Hrvata u BiH

Finska je ovog tjedna deklarirala odluku o pridruživanju Sjevernoatlantskom savezu (NATO), na što je Putin reagirao s neočekivanom pomirbom i mirnoćom, rekavši da je ta zemlja, zajedno sa Švedskom, već integrirana u zapadnjačke vojne infrastrukture kroz sudjelovanje u vojnim vježbama i druge vojne aktivnosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] je u posljednjim tjednima već zaustavila isporuku plina Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj citirajući odbijanje zahtjeva za plaćanje u njezinoj nacionalnoj valuti na što su pristale […]

  2. […] Gazprom je u posljednjim tjednima sa svoje plinske mreže isključio manje i više ovisnu Poljsku i Bugarsku. Nakon odluke o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu (NATO-u) odsječenom se našla i Finska. […]

Comments are closed.