Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku redukciju

Ursula von der Leyen; Foto: EC - Audiovisual Service

Europska komisija u srijedu je predložila da se do 2025. godine uvede obveza o ugradnji solarnih panela na krovove novih trgovina i javnih zgrada, a do 2029. na nove stambene zgrade.

“To je ambiciozno, ali realno”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Taj prijedlog dio je plana nazvanog “REPowerEU” koji ima za cilj prestanak ovisnosti EU-a o ruskim energentima do 2027. godine kroz brži razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u kombinaciji sa štednjom energije i alternativnim pravcima za dobavu plina.

Hitnja, redukcija, štednja

Komisija navodi da postoje dva hitna razloga za transformacije europskog energetskog sustava: okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima, što Moskva koristi kao ekonomsko i političko oružje i košta europske porezne obveznike gotovo 100 milijardi eura godišnje, te rješavanje klimatske krize.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Komisija ističe da se na te izazove može odgovoriti uštedom energije, diverzifikacijom opskrbe energijom i ubrzanim uvođenjem obnovljive energije kako bi se zamijenila fosilna goriva u kućanstvima, industriji i proizvodnji električne energije.

>>>EU traži reformu i modernizaciju, izlazak iz ‘arhaičnog’ Ugovora o energetskoj povelji

Štednja energije je najbrži i najjeftiniji način za rješavanje sadašnje energetske krize i smanjenje računa”, ističe Komisija.

Komisija smatra da bi se “promjenom ponašanja kratkoročno moglo uštedjeti pet posto potražnje za plinom i naftom”.

Ciljane komunikacijske kampanje

Zemljama članicama se predlaže da pokrenu ciljane komunikacijske kampanje za kućanstva i industriju o važnosti štednje. Također se preporučuje članicama da koriste fiskalne mjere, kako bi potaknule štednju energije, poput smanjene stope PDV za učinkovite sustave grijanja, toplinsku izolaciju zgrada, kupnju energetski učinkovitih uređaja.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Komisija predlaže da se podigne cilj udjela energije iz obnovljivih izvora s 40 na 45 posto do 2030. godine. Tome bi trebalo pridonijeti  udvostručenje fotonaponskih instalacija do 2025. i ublažavanje administrativnih ograničenja kako bi se ubrzale procedure za implementaciju solarnih i vjetroelektrana.

Usvajanje vodika

Predlaže se i postavljanje cilja od 10 milijuna tona domaće proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora i 10 milijuna tona uvoza do 2030. godine, kako bi se zamijenili prirodni plin, ugljen i nafta u industrijama i transportnim sektorima koje je teško dekarbonizirati.

>>>Vodik dobio primogenituru, prirodni plin odsječen od EU fondova

S obzirom da je potpuno jasno da se EU ne može brzo osloboditi ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, već su poduzeti napori na diversifikaciji dobavnih pravaca iz Sjedinjenih Država, Alžira, i s Bliskog istoka.

Zajednička nabava plina

Komisija predlaže mehanizam za zajedničku nabavu plina kako bi na  tržištu dobila što bolju cijenu.

>>>Na tržištu plina ruska odmazda, strepnja… ‘tiha kapitulacija’ Njemačke

Prema izračunima Komisije, za ubrzanu transformaciju europskog energetskog sustava trebat će 210 milijardi eura dodatnih investicija do 2027. godine. Većina tih sredstava mogla bi se osigurati iz zajmova koji predviđeni u planu za oporavak NextGenerationEU.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku… 19/05/2022 […]

  2. […] Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku… 19/05/2022 […]

Comments are closed.