Biznis i ekonomija

Najveću priliku na brzorastućem tržištu električnih vozila vidimo u punionicama | Horváth

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifikaciju voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji, pa će prodaja električnih automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU. Za pokretanje procijenjene flote od preko 60 milijuna električnih vozila 2030. godine, bit će potrebno osigurati preko 180TWh električne energije, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth.

>>>Proizvođači očekuju nastavak snažnog rasta cijena ključnih sirovina | Horváth analiza

Horváth procjenjuje da će 2030. godine trećina ukupnog voznog parka osobnih vozila u EU činiti električna vozila, čime će EU biti globalni lider, s više električnih vozila od SAD-a (procjenjuje se da će do 2030. u SAD biti oko 20 milijuna električnih vozila koja čine 10-tak posto voznog parka) i Kine (procjenjuje se da će do 2030. u Kini biti oko 40 milijuna električnih vozila odnosno 15-tak posto voznog parka).

“Automobilska industrija je usred velike transformacije jer s jedne strane imamo pad potražnje za komponentama i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem, dok proizvođači komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike sada u ovoj fazi razvoja tržišta vidimo u razvoju tržišta punjenja električnih vozila, a u drugoj fazi i u razvoju različitih usluga mobilnosti,” istaknula je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Kolosalno tržište

S tako velikim porastom broja električnih vozila, raste i potreba za električnom energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja tih vozila u EU će do 2030. godine premašiti 45 milijardi eura i do 2040. godine 100 milijardi eura. Pritom će se tržište punjenja razvijati u tri smjera, ovisno o mjestu i očekivanom vremenu punjenja.

Čak 75 posto tog tržišta odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu gdje je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta, 15 posto čine usluge usputnog punjenja (prilikom obavljanja drugih poslova poput šopinga, posjete restoranima i sl.) gdje je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta te usluge punjenja na putovanjima koje čine 10 posto tržišta i gdje je ključno da je vrijeme punjenja ispod 30 minuta.

>>>Horváth bilježi postpandemijski optimizam, automatizaciju i digitalizaciju – ključne izazove

Daljnji razvoj tržišta ide u smjeru razvoja ”mobilnosti kao usluge”, a u Horváthu smatraju da je već sada tržište spremno s obzirom da je čak 20 posto vlasnika vozila spremno na ustupanje svojih vozila u komercijalne svrhe. Zbog toga u Horváthu procjenjuju da će već do 2035. godine tržište mobilnosti kao usluga u EU dosegnuti 200 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Oglašavanje

Horváth/404

Comments (1)

  1. […] Najveću priliku na brzorastućem tržištu električnih vozila vidimo u punionicama … 24/06/2022 […]

Comments are closed.