PreporučenoTech

EU: pet zemalja traži produljenje roka za zabranu motora s unutarnjim izgaranjem

Italija, Portugal, Slovačka, Bugarska i Rumunjska žele petogodišnju odgodu plana Europske unije o učinkovitoj zabrani prodaje novih automobila s benzinskim i dizelskim motorima nakon 2035. godine, doznao je Reuters nakon uvida u dokument.

>>>Vijeće za okoliš EP-a podržalo dokidanje motora s unutarnjim izgaranjem do 2035.

Europska komisija i Europski parlament drže da je zabrana ključna za postizanje novoosmišljenih klimatskih ciljeva, uključujući smanjenje neto emisija stakleničkih za 55% u poredbi s arbitrirano odabranim razinama iz 1990-ih godina.

Kontekst

Lani predstavljen prijedlog Komisije traži da se emisija CO2 iz novih automobila do 2035. godine smanji za 100%, što podrazumijeva zabranu pogona s unutarnjim izgaranjem.

>>>Renault odustao od razvoja novih generacija dizelskih motora

Ministri iz članica unije svoje bi stajalište trebali dogovoriti idućeg tjedna, prije pregovora o konačnom izgledu zakona s Europskim parlamentom.

>>VW će prodaju motora s unutarnjim izgaranjem u Europi dokinuti do 2035. godine | Zellmer

Reuters doznaje da dokument u cirkulaciji traži da se emisija CO2 iz motornih vozila do 2035. smanji na 90%, a stopostotni cilj pomakne na 2040. godinu. Granica za lagana komercijalna vozila, kakva su kombiji, trebala bi do 2035. biti na 80%.

“Prigodno i dobro skrojeno razdoblje mora biti ustanovljeno,” navodi dokument citirajući potrebu širenja infrastrukture za punjenje električnih automobila.

>>>Najveću priliku na brzorastućem tržištu električnih vozila vidimo u punionicama | Horváth

Bugarski dužnosnik, za Reuters je uz uvjet anonimnosti rekao da klimatske politike u obzir moraju uzeti socijalne i gospodarske faktore poput “značajnih razlika” u kupovnoj moći između članica.

Rokovi, “nein” iz Njemačke

Bruxelles drži da je rok do 2035. ključan jer je prosječni vijek novih vozila 15 godina, stoga bi kašnjenje ugrozilo cilj postizanja nulte emisije plinova do 2050. godine.

Pojedini znanstvenici drže da je spomenuti rok krajnji za sprječavanje katastrofalnih posljedica globalnog zatopljenja, no po tom pitanju nema konsenzusa i velik dio gospodarstava u nastajanju nema nikakve uvjete za priključivanje zapadnjačkim porivima.

>>>Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

Vlade dobrostojećih europskih zemalja zdušno podržavaju cilj, iako je “grom iz vedra” ovog tjedna stigao iz Njemačke, najvećeg tržišta automobila u Uniji, čiji je ministar financija rekao da Berlin nema namjeru podržati plan Komisije.

>>>Lindner: Njemačka će odbiti europski plan o ukidanju motora s unutarnjim izgaranjem

EU paralelno pregovora o zakonu koji bi članice obvezao na izgradnju infrastrukture i instalaciju milijuna stanica za punjenje u ovom desetljeću.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima