Biznis i ekonomija

Renault odustao od razvoja novih generacija dizelskih motora

Francuski proizvođač automobila Renault više neće investirati u razvoj novih generacija dizelskih motora za svoja vozila, rekao je u petak dioničarima izvršni direktor Luca de Meo.

Kompanija se tako pridružila rastućem trendu odmicanja ili prekida proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem uvjetovanog najavama strožih pravila o emisiji štetnih plinova, uključujući mogućnost usvajanja Euro 7 standarda koji u predloženom obliku učinkovito zabranjuje tradicionalne motore s 1. siječnjem 2026. godine.

Renault ima dugačku povijest razvoja motora s unutarnjim izgaranjem, njegove dizelske pogone u svoje automobile ugrađuju i druge kompanije, poput Volva.

>>>Komisija gura zabranu motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026., industrija ‘nervozna’

Najava o odmicanju od razvoja novih generacija stiže dan nakon financijskog izvještaja koji je pokazao pad prodaje peti kvartal zaredom. Ukupni je prihod u prvom tromjesječju bio manji za 1,1% na godišnjoj razini i iznosio 10 milijardi eura.

>>>Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

De Meo je najavio da će kompanija nastaviti s tranzicijom prema električnim vozilima i fokusirati se na proizvodnju manjeg broja automobila s većom maržom. Očekuje se da će udjel električnih i hibridnih vozila u prodaji ove godine iznositi do 15% u poredbi s prošlogodišnjih 10%.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

Comments are closed.