Biznis i ekonomijaPreporučeno

Daimler traži ‘iskren razgovor’ o povećem gubitku radnih mjesta, elektrifikaciji industrije

Daimler je spreman za ubrzanu tranziciju prema električnim automobilima, ali želi široku i otvorenu raspravu o utjecaju elektrifikacije na radna mjesta, rekao je u utorak glavni direktor kompanije.

>>>Komisija gura zabranu motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026., industrija ‘nervozna’

“‘To je ambicija kojoj mi kažemo ‘da,'” izjavio je Ola Källenius tijekom intervjua na marginama konferencije o budućnosti automobila Financial Timesa. “Ali moramo povesti iskren razgovor o poslovima. Svi znaju da treba više radnih sati za sastavljanje i izgradnju pogonskog sklopa na temelju izgaranja u usporedbi s električnim pogonskim sklopom,” rekao je.

Europska unija je prošloga mjeseca unaprijedila ciljeve za smanjenje emisija štetnih plinova s 40% na 50% do 2030. godine u poredbi s razinama iz 1990. godine. Regulatori završavaju i prijedlog Euro 7 standarda koji bi prema skicama koje su našle put do javnosti mogao rezultirati prekidom proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026. godine.

Gubitak 100,000 poslova do 2025.

Dionici u automobilskoj industriji generalno očekuju da će elektrifikacija rezultirati povećim gubitkom radnih mjesta. Prema istraživanju ekonomskog instituta Ifo, tranzicija prema električnim vozilima njemačke bi proizvođače do 2025. godine mogla lišiti potrebe za oko 100,000 radnih mjesta povezanih s motorima na unutarnje izgaranje.

Källenius je rekao da se utjecaj smanjenja emisija na radna mjesta mora ublažiti na “društveno odgovoran način”. Daimler je već započeo “izuzetno konstruktivne dijaloge” s radničkim vijećima i drugim dionicima u industriji kako bi stvorio više radnih mjesta u područjima poput razvoja softvera.

>>>Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

Njemačka automobilska industrija suočava se s “fijaskom zapošljavanja” ukoliko ne dobije prijeko potrebna ulaganja u nove tehnologije, posebno baterije, upozorio je prošloga tjedna predsjednik moćnog sindikata IG Metall, Jörg Hofmann.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters