Biznis i ekonomija

Švicarska vlada formira krizne skupine za opskrbu plinom, energijom

Švicarska vlada formira skupinu za intervencije i motrenje krize u plinskom sektoru kako bi što prije detektirala očekivani nedostatak električne energije i građane pripremila za njezinu “ozbiljnu nestašicu”.

>>>Njemačka izdala ‘rano upozorenje’ o nestašici plina | rat u Ukrajini

Vlasti su planove za potencijalnu nestašicu prirodnog plina započele kreirati u travnju uslijed ruske invazije na Ukrajinu, rečeno je da se osmišljanju mjere od poziva na štednju do prisilne štednje.

Nacionalni operator električne mreže, Swissgrid, sada je zadužen za razvoj i upravljanje novim sustavom motrenja situacije u energetskoj opskrbi koji bi trebao biti uspostavljen do kraja 2022. godine.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

“Sustav motrenja je za pružanje informacija o aktualnoj opskrbi i situaciji na švicarskom tržištu, kao i analizu samoopskrbe,” reklo je savezno ministarstvo za gospodarske poslove, istraživanja i obrazovanje.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

“Posebice, namjera je pokazati koliko dugo Švicarska može osigurati opskrbu električnom energijom bez njezina uvoza.”

Vlada je također zatražila formiranje nove organizacije za krizno djelovanje unutar nacionalne plinske udruge, VSG. Traže se i alternativna gledišta drugih dionika uslijed zabrinutosti da bi udruga mogla biti pristrana.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

“U pozadini ukrajinskog rata i povezane nesigurnosti u opskrbi, Federalno vijeće sada ipak zadužuje VSD s formiranjem (organizacije za krizno djelovanje) na ograničeno razdoblje od jedne godine,” rečeno je prošloga tjedna prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima