Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je upozorio da bi isporuka prirodnog plina kroz Sjeverni tok 1, ključnu arteriju prema Njemačkoj, mogao okopniti zbog daljnjih poteškoća s opremom.

>>>Gazprom: ‘viša sila’ zaustavila isporuku plina velikom europskom kupcu

Rusija je tok radi redovitog održavanja zaustavila 11. srpnja. Pojedini su političari i analitičari, uključujući Europsku komisiju, izrazili bojazan da će Kremlj remont iskoristiti kako bi dokinuo isporuku, no posljednji podaci i izvješća sugeriraju nastavak opskrbe.

Reuters je od izvora upoznatih sa situacijom doznao da će plinovod s radom nastaviti prema rasporedu, ali uz protok daleko manji od punog dnevnog kapaciteta koji seže do 160 milijuna kubičnih metara.

Petina kapaciteta

Putin je izvješće potvrdio u srijedu nakon službenog posjeta Teheranu, rekavši da bi opskrba mogla okopniti na 20% kapaciteta.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Naveo je da duž toka postoji pet jedinica za pumpanje plina kojima upravlja Siemens Energy i da jedna od njih nije u funkciji zbog “raspadanja unutarnje obloge”. Njezin je remont predviđen za 26. srpnja.

“Tamo su dva radna stroja, oni pumpaju 60 milijuna kubičnih metara dnevno… ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 milijuna kubičnih metara,” rekao je Putin pa upitao: “Ima li Gazprom neke veze s tim?”

Scenariji

Izvješća Reutersa i Associated Pressa citiraju anonimne izvore i nude različite, više ili manje izgledne scenarije, koji će se od njih kristalizirati vidjet ćemo sutra.

>>>VCI: nema prostora za daljnje uštede plina u njemačkoj kemijskoj industriji

Plinovod je ususret održavanju funkcionirao na 40% kapaciteta što je već poremetilo planove Europske komisije i Vijeća Europske unije o pohrani zaliha za dolazeću zimu. Ukoliko se riječi Putina o daljnjem smanjenju opskrbe materijaliziraju izgledno je da Europu očekuje teška, hladna i skupa zima.

Igra nafte

Ruski je lider Zapad također upozorio da bi ograničavanje ili određivanje gornje cijene ruske nafte u uvijek rastućem paketu sankcija zbog invazije na Ukrajinu destabiliziralo globalno tržište i rezultiralo divljanjem cijena.

>>>MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Italiji

“Čujemo neke lude ideje o ograničavanju količine i cijene ruske nafte,” rekao je. “Rezultat će u (oba scenarija) biti isti – rast cijena. Cijene će se vinuti u nebo.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Situaciju na tržištu ponajviše uvjetuje odluka Kijeva da zaustavi ključnu tranzitnu rutu na svojem teritoriju i poigravanje Rusije s protokom Sjevernog toka 1. […]

Comments are closed.