Biznis i ekonomija

VCI: nema prostora za daljnje uštede plina u njemačkoj kemijskoj industriji

Njemačka kemijska industrija već je učinila sve u svojoj moći i dosegla granicu u štednji prirodnog plina, jedini preostali koraci su smanjenje ili prekid proizvodnje, upozorila je u utorak udruga dionika industrije Verband der Chemischen Industrie e.V. (VCI).

>>>‘Strah je preuzeo volan’: anketa bilježi urušavanje gospodarskog morala u Njemačkoj

“Za naše tvrtke, mi trenutačno ponovno činimo sve što možemo kako bismo iskoristili svaki zadnji potencijal štednje plina,” rekao je glavni direktor VCI-a, Wolfgang Große Entrup, za njemački poslovni list Handelsblatt. “Ali više nema puno toga gdje možemo uštedjeti jer je učinkovitost već bila glavna pokretačka sila u posljednjih nekoliko godina.”

Prema podacima udruge koja okuplja oko 1,900 kompanija, njemačka kemijska i farmaceutska industrija najveći su nacionalni potrošači plina s udjelom od 15% u ukupnoj potrošnji.

Najveći industrijski potrošač je BASF.

VCI se u ime dionika pridružio pozivima na štednju plina u demonstraciji “društvene snage” i uz ufanje da će potrošači i industrija kroz dolazeću zimu proći bez “smrzavanja”.

Neposredna energetska sigurnost Njemačke i Europske unije naveliko ovisi o reaktivaciji Sjevernog toka 1, glavne arterije za uvoz ruskog plina u Njemačku i drugdje, koji je od 11. srpnja zaostao radi redovitog godišnjeg održavanja.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Posljednje informacije sugeriraju da će se tok nastaviti prema rasporedu, odnosno 21. srpnja, o čemu je u utorak ekskluzivno izvijestio Reuters.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] VCI: nema prostora za daljnje uštede plina u njemačkoj kemijskoj industriji 19/07/2022 […]

  2. […] Posljednja redukcija Sjevernog toka 1 koji u mirnodopska vremena zadovoljava oko trećine europskih potreba za prirodnim plinom isporuku je smanjila na manje od petine ukupnog kapaciteta u trenutku kada najsnažnije europsko gospodarstvo već poseže za kriznim mjerama. […]

Comments are closed.