Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Reuters Breakingviews nudi zanimljiv osvrt i uvid u otpornost ruskog gospodarstva i državnog proračuna na zapadnjačke sankcije bez presedana.

Za Rusiju igraju tržište nafte, nedodirljive državne rezerve i dobro nauljena propagandna mašina.

Baraža sankcija koje je uz povratnu paljbu ispucala Europska unija na prvu zvuči kao smrtonosni udarac za ruske financije. Aktualne prognoze već predviđaju da će penali rezultirati s kontrakcijom bruto domaćeg proizvoda (BDP) za do 15%.

No, piše Reuters, Putinov proračun mogao bi se pokazati puno otpornijim. Na raspolaganju mu je 9 bilijuna rublji, ili 125 milijardi dolara, lani prikupljenih od prodaje nafte i plina. Europa je pritom zakupila 40% izvoza, što ukazuje da bi Moskvu prekid trgovinskih veza koštao do 50 milijardi dolara, ili 15% prošlogodišnjeg utrška.

Rusija je prošlu godinu završila s proračunskim viškom od 7 milijardi dolara.

Putinu na ruku igra i divljanje cijena energije. Iako cjevovodi otežavaju strateške manevre s plinom, nafta se relativno brzo može preusmjeriti na istočna ili druga daleka tržišta.

Teška vremena

Ruska sirova nafta i derivati predstavljaju tri-četvrtine ruskog izvoza energenata. Lani je prosječna cijena referentnog barela kotirala na oko 71 dolar, dok ovih dana košta oko 108 dolara. To znači da bi Rusija svoj izvoz mogla umanjiti za trećinu bez značajnog gubitka prihoda.

Eventualni europski embargo na naftu, koji zazivaju Komisija i europski političari, izgledno bi dodatno ojačao cijene i nadoknadio štetu zbog “ratnih popusta” za kupce ili logističkih poteškoća.

Breakingviews procjenjuje da će očekivano urušavanje BDP izudarati proračun i gurnuti ga u deficit, no Putin je putem državnih medija populaciju pripremio za “teška vremena i žrtvu”

“Ratni kovčeg”

Kremlj bi mogao i oslabiti nacionalnu valutu, što bi povećalo prihode od izvoza. Rusija je kako se ovih dana čini izrazito promišljeno umanjivala svoju ovisnost o dolaru.

U “ratnom kovčegu” Putina počiva oko 160 milijardi dolara u rezervama koje su nedodirljive Zapadu. Tu je i 140 milijardi dolara u zlatu, no Washington pokušava zaustaviti njihovo korištenje. U crnim fondovima još je oko 50 milijardi dolara što bi moglo biti dovoljno za relativno komotno preusmjeravanje trgovine, recimo u Kinu, ili Indiju.

Reuters uz navedeno važe da bi embargo na ruske energente povrijedio Rusiju, ali ne i osakatio Putina.Povezane vijesti